Jedna od Bandićevih gradskih firmi kažnjena je s 20.000 kuna jer se nije pridržavala propisanih epidemioloških mjera

FOTO: Ivan Klindić

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba, kažnjeno je s 20,000 kuna kazne jer se nisu pridržavali propisanih epidemioloških mjera, doznaje Telegram. Javljaju i kako je ovo jedna od prvih firmi koja je kažnjena zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

Ovu su kaznu zaradili zbog jedne gradske tržnice, na kojoj početkom travnja nisu osigurali dovoljno sredstva za dezinfekciju niti je u nju bio kontroliran ulaz. Radilo se o periodu kada je u Hrvatskoj počinjala najžešća zdravstvena kriza uzrokovana koronavirusom.

Inspektorat je 9.4. izvršio kontrolu dotične zagrebačke tržnice i uočio da na ulazu uopće nema djelatnika koji bi vršili kontrolu ulaska u zatvoreni dio, a nije bio osiguran ni propisan razmak od tri metra između kupaca. Povrh toga, u prostoru tržnice nigdje nije bilo dezinfekcijskih sredstava što je Stožer civilne zaštite propisao Odlukom o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme proglašene epidemije bolesti Covid-19.

Kada su inspektori pokušali utvrditi tko je odgovoran za ove propuste, naišli su na krajnje zbunjujuću situaciju. Najprije im je predstavnik tržnice objasnio da on nije odgovoran za prostore tržnice nego smo za pojedine lokale. Nakon toga im je iz Tržnica Zagreb stigao odgovor da se mjere ne provode s njihove strane jer u to vrijeme nisu radile otvorene klupa za prodaju.


Napokon su se obratili GSKG-u, a njihov im je direktor, Joško Jakelić, rekao kako ni oni nisu odgovorni za provođenje mjera, piše Telegram. Jakelić je kasnije na sudu objašnjavao da oni samo upravljaju objektom u kojem se tržnica nalazi i da nemaju !obvezu osigurati ni organizirati rad tržnice”, te da njome upravljaju samo u građevinskom smislu.

“Ne znam zašto nas je inspektor prijavio umjesto da riješi problem s Civilnom zaštitom čiji su aktivisti napustili tržnicu. Mi smo se u to vrijeme najviše bavili objektima stradalima u potresu i nije nam zadaća bila provoditi mjere Stožera. Zato poričem i vlastitu krivnju kao i krivnju GSG”, rekao je Jakelić.

no njegova obrana nije prošla na sudu s obzirom na to da prema Ugovoru GSKG s ovom zagrebačkom tržnicom, gradska firma ima obvezu organizirati funkcioniranje zajedničkih dijelova objekta.

U presudi piše kako su suvlasnici “upravljanje povjerili GSKG i ta je tvrtka u ovom konkretnom slučaju morala provesti mjere Stožera civilne zaštite. To je trebalo biti plaćeno sredstvima pričuve što ih GSKG prikuplja”, prenosi spomenuti portal.

Kaznu na kraju nije dobio samo GSKG već i sam Jakelić koji je morao platiti 10,000 kuna. Ovo je čak i ublažena kazna pošto za pravnu osobu u ovakvom prekršaju zakon predviđa i do 70,000 kuna. Kažnjeni su bili zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti do čega je moglo doći zbog nemogućnosti pridržavanja mjera kupaca.

Komentari