‘Jedem istovremeno i domaćicu i menadžericu’ Aktivistice za ženska prava složne: ‘Nikada to ime nismo povezivale sa ženama’

Foto: Twitter

Poznati keks Domaćica osvanuo je u novom ruhu. Kraš je pokrenuo kampanju kojom želi podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana.

Tako su uz ime keksa ‘Domaćica’ nadopisali na kutiju i menadžerica, prodavačica, pravnica…neka od najčešćih ženskih zanimanja.

Iako su u Krašu možda imali dobru ideju, nije dugo trebalo da društvene mreže preplave lavine komentara nezadovoljnih korisnika koji su komentirali ovakav potez kao nedopustiv, a ubrzo je krenulo i dopisivanje muških zanimanja kao i fore na preimenovanje keksa u Domaćin.

Domaćica je naziv za keks, ne za ženu

O toj smo temi razgovarali sa ženama koje su poznate po svojoj borbi za ženska prava i koje su se složile u jednom, a to je da keks Domaćica nikada nisu percipirale s ulogom domaćice već je to za njih bio naziv koji predstavlja domaći keks.

“Tko god je ovu kampanju zamislio kao pozitivnu kampanju, zanima me da li je, osim provedene ankete koja nije pokazala ništa što već ne bismo znali, razgovarao sa ženskim udrugama koje se godinama bave temom diskriminacije žene, stereotipima i predrasudama”, smatra zastupnica Rada Borić i dodaje da smo od 90-ih ženu koja obavlja kućanske poslove nazvali službeno kućanica.

Slično razmišlja i aktivistica za ženska prava, Sanja Sarnavka koja kaže da u ovoj situaciji gdje se nastoji izboriti za bolji položaj žena u društvu, ovo nikako nije pravi način.

“Pa kome je prije palo na pamet da se to odnosi na ženu, mislila sam da se radi o domaćem keksu. Nije mi palo povezivati kekse sa ženama, što su oni željeli time pokazati da žena može biti i menadžerica pa su to stavili na kekse da jedem istovremeno i domaćicu i menadžericu”, pita se Sarnavka dodajući da poziva sve osviještene žene da ne kupuju taj keks.

Zatupnica iz Radničke fronte naglašava kako u marketingu ne možete uvijek biti sigurni u kojem smjeru će otići interpretacija lansirane kampanje pa tu treba biti jako oprezan.

“Osim toga što je činjenica da većina žena radi kućanske poslove, pametne kampanje bi trebale raditi na tome da se to promijeni , a ne da ju potvrđujemo, domaćica menadžerica se može shvatiti i kao promocija takvog načina rada”, smatra Peović.

Rada Borić istaknula je kako Kraš ne bi trebao na ovaj način prikazivati žene:

“Više me brine da Kraš u svojoj upravi nema niti jednu ženu, tako da bi ponajprije svojim primjerom trebali pokazati brigu za ravnopravnost.

Možda će mnogi reći da je kampanja uspjela jer se o njoj govori, ali je učinak zabrinjavajući – vidjela sam i objavu ‘Domaćica & roditelj odgojitelj’ koja je neprimjerena.

 


Komentari