Jedan od 100: Zagreb upao u prestižnu misiju europskih gradova za klimatsku neutralnost

Foto: Pixabay/ ilustracija

Budući da čak 75% građana EU živi u gradovima, na njih otpada 65% svjetske energetske potrošnje i preko 70% emisija CO2.

Stoga je EU pokrenula misiju za klimatski neutralne i pametne gradove do 2030. godine u kojoj sudjeluje 100 gradova, a među njima, jedini u Hrvatskoj i grad Zagreb.

“Važno je da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni”, poručili su iz Grada Zagreba u svome priopćenju.

Čak 360 milijuna eura, bit će izdvojeno za ovu misiju iz programa Obzor Europa za razdoblje 2022. – 2023. Cilj je zacrtavanje potrebnih inovacija.

“Istraživačke i inovacijske mjere bit će usmjerene na čistu mobilnost, energetsku učinkovitost i zeleno urbanističko planiranje te će ponuditi mogućnost pokretanja zajedničkih inicijativa i jačanja suradnje u sinergiji s drugim programima EU-a”, objasnio je Grad Zagreb.

Čak 337 gradova se prijavilo, ali samo ih je 100 izabranih. Prilagođeni savjeti i pomoć koje će koristiti gradovima biti će dostupne na posebnoj platformi koja će se pokrenuti u sklopu projekta NetZeroCities.

Na toj platformi otvoriti će se mogućnost dodatnog financiranja i pridruživanja inovacijskim aktivnostima i pilot projektima te će biti prilika za umrežavanje i razmjenu dobrih primjera prakse među gradovima u projektu.

“Odabrani gradovi izradit će klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradama, gospodarenju otpadom i prometom, te povezane planove ulaganja. U tom će procesu sudjelovati građani, istraživačke organizacije i privatni sektor. Jasne i vidljive obveze koje su gradovi preuzeli u ugovorima omogućit će im da surađuju s EU-om, nacionalnim i regionalnim tijelima te, najvažnije, s vlastitim građanima kako bi ostvarili taj ambiciozan cilj”, najavilo je priopćenje Grada Zagreba.

Inače, Misija za gradove, jedna je od pet misija EU-a koje se bave globalnim izazovima u područjima prilagodbe klimatskim promjenama, obnove naših oceana i voda, zdravog tla i borbe protiv raka.


Komentari