JE LI POLICIJA TREBALA KORISTITI ORUŽJE? Kriminalist upozorava: ‘Tanka je granica između opravdane uporabe i optužnice’

Sukob navijača s policijom (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Stručnjak za sigurnost i kriminalist Željko Cvrtila za N1 je komentirao sukob navijača Hajduka s policijom. Podsjetimo, preko tisuću toricadaša sinoć je blokiralo promet kod odmorišta Desinec. Nakon toga došlo je do žestokog napada na policiju, a tri službenika su pucala iz vatrenog oružja.

Cvrtila kaže da je teško reći što je bio povod ovom događaju, kao i koliko policajaca treba čuvati kolonu.

“Čini mi se da ovdje nije bilo manjakavosti u samom broju. Možda u jednom momentu jedan kombi jest ostao sam pa su bili napadnuti, ali u blizini je bilo dosta interventnih policajaca koji su to relativno brzo stavili pod kontrolu”, smatra kriminalist.

Na pitanje smije li policija koristiti vatreno oružje, odgovara:

“Kada je neposredno ugrožen život policajca ili neke druge osobe. S obzirom da su koristili vatreno oružje čini mi se da su bili dovedeni u situaciji da misle da im je život ugrožen. Da li zbog broja napadača, zbog sredstva koja oni upotrebljavaju ili konkretne situacije, teško je reći dok ne znamo detalje. A detalji će se valjda nakon istraživanja pojaviti”.

Također kaže da mu je teško utvrditi je li korištenje pištolja bilo opravdano.

“Tanka je granica između toga da imaju opravdanu uporabu ili da završe s optužnicom. Procedura je vrlo vjerojatno već u tijeku, da se utvrde okolnosti jesu li imali ovlasti za uporabu vatrenog oružja. Kod nas je to puno rigoroznije, nego u dijelovima Europe, a Ameriku nećemo uopće spominjati”, kaže Cvrtila.

Kada je riječ o huliganskim neredima, smatra da su zakoni u Hrvatskoj dobro posloženi, ali da pravosudni sustav zakazuje u određivanju kazne. Upitan za komentar na snimku na kojoj se vidi kako policajac pendrekom tuče muškarca koji je u svom automobilu (ili izlazi iz njega), Cvrtila kaže:

“Taktike su različite. Kod nas takva situacija, osim ako prethodno nije bio napad, ne bi bila dozvoljena. U Njemačkoj je već drugačija situacija. Kad je nered, policija uđe i dotuku sve što mogu dohvatiti pendrecima i palicama. Kod nas je rigoroznije, gleda se od događaja do događaja. Ako bi se ovdje dokazalo da je riječ o običnom građaninu koji nije sudjelovao, onda bi to sigurno bila sporna uporaba sredstva prinude”.

Na samom kraju, kriminalist je zaključio da treba utvrditi što je povod i je li odluka Dinama da navijači iz Splita na stadion ne mogu doći s nikakvim transparentima, pametna.

“Često se te navijačke strasti upravo kroz razne transparente i navijanje ispucaju, tamo eksplodiraju i onda nema više toliko ni volje ni energije da se nakon utakmice rade neredi. Mislim da je bilo pametnije isključiti one koji nisu po zakonu, to pregledati sve i iskontrolirati, nego da bude ovako frustrirana situacija i samo gledate gdje će ona eskalirati”,  zaključak je Željka Cvrtile.

Komentari