‘JE LI OVO LIJEČNIČKO PROLJEĆE?’ Velik broj prosvjednika na Markovom trgu: ‘Što vas zanima ministre Berošu, gdje ste danas generale?’

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Pod geslom “SOS za zdravstvo”, pet krovnih liječničkih udruga organizira u subotu veliki prosvjed na Trgu sv. Marka.

Upozoravali su na svoje probleme i ranije, a kako ističu, najviše su nezadovoljni svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Prema pisanju Hine, liječnici iz svih krajeva Hrvatske pristigli su u 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana, odakle su povorkom prošli središtem Zagreba te stigli do Trga sv. Marka gdje su u 12 sati i pet minuta krenuli s održavanjem prosvjeda protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Stigli su odjeveni u bijele kute s balonima i bedževima na kojima piše “S.O.S. za zdravstvo” i transparentima “Rane nastale zbog nerada, liječnici ne mogu sanirati”, “Nema odmora dok traje obmana”, “Zadovoljni liječnici – zadovoljni pacijenti”.

‘Je li ovo liječničko proljeće?’

“Proljeće dolazi, mi smo se tu okupili, je li ovo liječničko proljeće?”, rekla je liječnica Renata Čulinović-Čaić okupljenima na Markovom trgu i poručila:

“Spasite hrvatsko zdravstvo. Problemi su kronični, situacija je akutna i to je dijagnoza. Nismo jedanput bili u dežurstvu, a nakon toga bili pacijenti. Država krši svoje vlastite zakone i nakon što smo odradili prekobrojne sate još smo i na sudu završili. Odrađujemo po stotine pacijenata dnevno. To su ljudi koje mi pregledamo i na kraju dana više ne znaš ni kako se zoveš, a kamoli pacijent”, poručila je liječnica Renata Čulinović-Čaić.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

“Mladi koji su iselili iz Hrvatske, oni nisu trebali puno liječničke skrbi, a ostalo je starije stanovništvo koje treba puno liječničkih usluga. Odlaze i naše mlade kolege. Mi smo s politikom dogovorili konkretne poteze prije pola godine, do danas se nije ništa dogodilo.

Politika kaže da imamo velike plaće, a da smo željeli velike plaće bili bi brokeri ili političari. Kažu da Slovenski kolege imaju veće plaće, eno ih stoje u koloni na Bregani i čekaju da uđu u Hrvatsku na te naše velike plaće”, poručila je.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

“Mi smo danas ovdje da pacijenti dobiju skrb kakvu zaslužuju i kakvu su unaprijed platili. Nesposobna administracija nas guši i ruši temelje zdravstva”, rekla je liječnica Nataša Ban Toskić i poručila premijeru da je nešto strašno trulo u zdravstvenom sustavu.

Poručila je kako pola milijuna građana nema izabranog liječnika i kako će se taj broj povećavati.

“Što vas zanima ministre Berošu, gdje ste danas generale, ne možete nas zauvijek ignorirati. Bombastično ste najavili zdravstvenu reformu, ali u njoj nema ništa konkretno. Naš posao pojela je administracija, nema kvalitete, nema sigurnosti, profesionalnog rasta i razvoja. liječnici se prozivaju i omalovažavaju. Plaće obiteljskih liječnika su najniže u zdravstvenom sustavu, a od nas se očekuje svašta”, poručila je Ban Toskić.

“Ovaj dan će biti upisan u povijest medicine u Hrvatskoj. Kao mladi liječnik osjećam se počašćeno što sam dio ove borbe i što radimo s pacijentima i spašavamo živote. I zato nije prihvatljivo što su naši kolege prisiljeni napuštati zemlju u potrazi za boljim uvjetima”, rekao je liječnik Marin Smilović.

‘Sustav održavaju umirovljenici’

“Sustav održavaju umirovljenici i kolege pred mirovinom, a na specijalizacije se ne javlja gotovo nitko. Naše bolnice, kaže ministar da nas ima ali da smo loše raspoređeni, e pa jesmo ministre s prekovremenim satima. Na blagdane, na rođendane naše djece, na obiteljske proslave jer smo posvećeni svom poslu, ali činimo to od srca unatoč svim teškoćama. Pacijente gledamo na hodnicima, između reanimacija, u trku, onako kako to ne priliči pacijentima.

Specijalizant radi za 55 kuna po satu, a specijalist za 70. Zar su to velike plaće. Tu smo jer volimo Hrvatsku i naše zdravstvo, ali potrebne su promjene”, rekla je liječnica Ivana Šmit.

“Nisam mislio spominjati ministra, ali dok smo koračali ovdje, prozvao nas je. I on je liječnik i napada nas”, rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić dok su ostali skandirali o ministrovom odlasku.

“Dosta, dosta!”, čuje se skandiranje okupljenih.

“Na našim leđima počiva ovaj sustav, bez liječnika nema zdravstvenog sustava. Pitam se vidi li se ovdje s Markovog trga da mnogi nemaju obiteljskog liječnika, djeca pedijatra, a žene ginekologa. 134 kolegica i kolega su prošle godine otišli raditi u inozemstvu. Kažu da nisu otišli zbog premalih plaća već zbog sustava rada i omalovažavanja. Razumijemo ne koji su otišli, ali mi želimo ostati ovdje, želimo liječiti naše ljude. Nemojte nas tjerati iz naše prekrasne zemlje”, poručio je Luetić i rekao kako je njihova stranka hrvatsko zdravstsvo te da ovo nije prosvjed protiv, već prosvjed za zdravstvo i za pacijente.

“Zadovoljan liječnik je onaj koji ima uvjete za rad, koji ima opremu, a ne onaj kojemu je robovlasnička kugla zavezana za nogu. Jeste li zadovoljni uvjetima rada, vremenom za pacijente? Osnovnom plaćom, odnosom zdravstvene administracije?” pitao je okupljene koji su u glas odgovarali “Ne”.

‘Dolaze liječnici svih generacija’

“Ministar Vili Beroš više nema vizije što raditi s vojskom koju treba voditi”, izjavila je uoči prosvjeda Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatske koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), koja je jedan od organizatora prosvjeda.

“Mi Beroša nismo birali, pa ga nećemo ni smjenjivati, ali ovaj prosvjed će pokazati koliko su liječnici nezadovoljni”, ističe Ban Toskić te dodaje da je Beroš putem medija dao do znanja da se danas neće pojaviti na Trgu sv. Marka.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata  Čulinović Čaić izjavila je kako organizatori očekuju da će ispuniti Trg sv. Marka i okolne ulice liječnicima svih generacije, i svih onima koji ih podržavaju. Istaknula je kako su njihovi zahtjevi jasno definirani i da je na Vladi potez.

Kako planiraju, u 11,30 sati okupit će se na Trgu sv. Marka ispred Banskih dvora i Hrvatskog sabora, a organizatori očekuju da će im se pridružiti i drugo medicinsko osoblje i hrvatski građani.

Podsjetimo, prosvjed “SOS za zdravstvo” organizira pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika.

Ističu loše stanje u zdravstvenom sustavu, lošu pokrivenosti zemlje liječničkim timovima i ordinacijama, mlade liječnike koji odlaze u inozemstvo kao i brojne prekovremene sate, no i da Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima.

Prosvjedna povorka krenut će u 10,45 sati Ilicom do Trga bana Jelačića, planirani dolazak na Trg svetog Marka je u 11,30 sati, a sam prosvjed započinje u 12,05 sati.

Zbog prosvjedne povorke, od 10,45 do 11,45 bit će obustavljen tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera.


Komentari