‘Je li grijeh ako sanjam da se samozadovoljavam u snu?’ Don Stojić: ‘Razbijen prozor i dalje ostaje tu’

Facebook / don Stojić

Don Damir Stojić često zna odgovarati na pitanja mladih i vjernika o seksu te seksualnim temama. Pojavilo se i jedno zanimljivo pitanje na portalu Bitno.net.

Jedna ga je djevojka pitala je li samozadovoljavanje u snu grijeh i treba li zato ići na ispovijed.

“Do prije godinu dana sam se borila s pornografijom i samozadovoljavanjem, a sada kada sam to prestala, često mi se dogodi da u mislima ili u snovima vidim te slike. No to nije sve. Često dok spavam, osjećam kao da to činim i to me uvijek probudi. Ne znam jesam li sanjala da to činim ili sam stvarno počinila grijeh samozadovoljavanja. I sada ne znam trebam li to ispovjediti kad ne znam je li to bio san ili stvarnost. Molim vas, pomozite mi”, pitala je djevojka.

Ovako joj je Don Stojić odgovorio.

“Ispovijed nam briše grijehe, ali ostaju nam određene njihove posljedice. Slično kao kada dijete razbije loptom prozor, ispriča se i bude mu oprošteno. Ali šteta – razbijen prozor – i dalje ostaje i tu štetu treba posebno popravljati.

Moguće je da čovjek do neke mjere bude svjestan onoga što čini u snu, odnosno polusnu. U toj mjeri treba se i pokajati i ispovjediti. Međutim, vrlo je teško moguće da osoba u tom stanju bude sasvim svjesna onoga što čini, tako da se u pravilu ne radi o teškim grijesima. Osim toga, dok osoba i dođe do određene svijesti, može već biti tako spolno uzbuđena da dovršetak čina ne predstavlja neki autentičan slobodan izbor, nego jednostavno slabost i nemoć oduprijeti se tada već presnažnoj napasti.

Radi se o klasičnoj taktici neprijatelja – kada na svjesnoj razini osoba prekine privrženost na grijeh, đavao napada na podsvjesnoj razini, u snu. Zapravo je to na neki način i pomoć za naš duhovni život jer bolje uviđamo kako se grijehom zlo duboko uvlači u sve dijelove našega bića i zarobljuje nas“, napisao je.

Poručio joj je i da se nastavi boriti.

“Svakako te potičem da ustraješ u ovoj borbi i da činjenicu svoje slabosti ne uzimaš kao opravdanje, nego da se odupireš koliko god možeš, pa i ‘do krvi’, kako kaže sveti Pavao. Međutim, ako i sagriješiš, ili se barem osjećaš prljavo zbog takvih snova, nemoj gubiti mir. Naime, neprijatelj upravo želi tako uvući u tvoje srce najprije nemir, zatim očaj. Tako te odvoji od Gospodina, a onda si gotova. Samo je pitanje trenutka kad ćeš tresnuti.

Stoga ti zadrži poniznost i kada ti se to dogodi, pomoli se, predaj to Gospodinu, pokaj se koliko si svjesna krivnje, vjeruj da ti Gospodin oprašta, zamoli ga za snagu da se možeš ubuduće snažnije oduprijeti i nastavi dalje vedro i mirno.

“Također, takvi snovi mogu služiti kao određeni ‘barometar grešnosti’ po kojem nam Gospodin govori. U tim slučajevima takvi snovi nas upozoravaju na prisutnost grijeha u našem životu (koji uopće ne mora biti bludnost!)”, zaključio je Don Stojić.


Komentari