IZVRŠNI DIREKTOR HNB-A O PRELASKU NA EURO: ‘Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune’

Foto: Pixabay

Izvrpni direktor HNB-a Tihomir Mavriček za RTL je objasnio kada će se moći nabaviti euri i što će biti s kunama na računima građana.

Za ‘kućnu štednju’ Mavriček kaže kako se savjetuje građanima da krajem godine kune počnu polagati na svoje bankovne račune.

“Za novac koji se drži kod kuće građanima se savjetuje da ga krajem godine počnu polagati na račune kako bi se automatizmom mogao prebaciti u eure, a oni koji će duže čekati moći će besplatno tijekom iduće godine zamijeniti kune u eure u bankama, Pošti i FINA-i, a od 2024. nadalje, u HNB-u za novčanice neograničeno vrijeme a za kovanice iduće dvije godine. Kovanice će se moći ukupno 3 godine mijenjati za eure”, kazao je Mavriček.

Taj novac na računima će se od 1. siječnja 2023. automatski preračunati u eure, dodao je.

Danas je pak započelo kovanje eurokovanica u kovnici u Svetoj Nedelji kako bi spremni dočekali prvi dan siječnja.

“Počela je masovna proizvodnja hrvatskih eurokovanica koje će biti u opticaju od 1.1.2023., a građani će ih moći pribaviti od 1.12.2022. u obliku početnih paketa. Početni paket je određena količina eurokovanica, 343 eurokovanice u protuvrijednosti 100 kuna koje će građani moći nabaviti u bankama, FINA-i i Pošti. Građani će dati 100 kuna i dobiti protuvrijednost 13,28 eura u tih 33 eurokovanice”, kazao je Mavriček o tome gdje će građani moći nabaviti eure.


Komentari