IZVOR BLIZAK ISTRAZI Postoji mogućnost da je Matej moguća žrtva osvete Grobara?

Foto: Google

I dalje se ne nazire kraj agoniji oko nestanka Splićanina Mateja Periša (27). Srpska policija u suradnji s Interpolom provodi istragu na kopnu i u vodi, a od ponedjeljka im se priključila i policija iz Hrvatske.

Kriminolog Aleksandar Stevanović iz Instituta za kriminološka istraživanja za Telegraf.rs rekao je kako bi prijatelji nestalog Mateja mogli mogli dati odgovor na mnogobrojna pitanja i time odgonetnuti zbog čega je mladi Splićanin napustio beogradski klub Gotik te otrčao u nepoznatom pravcu u noći između 30. i 31. prosinca.

“Njegovi prijatelji bili su ti koji su ga posljednji vidjeli i s njim komunicirali. Oni vjerojatno znaju s kim je Matej pričao na mobilni telefon, je li u Beogradu možda imao poznanika, je li možda imao neprijatelja, je li ga nešto mučilo, kako se ponašao od kada je došao u klub, kao i to što je pio tu večer”, kaže Stevanović.

“Uvjeren sam da bi se u ponovnom razgovoru s njima moglo saznati nešto više o Perišu. Možda postoji nešto što su zaboravili reći i što se njima čini običnim stvarima, a što bi istragu možda pomaklo s mrtve točke”, rekao je.

Mobitel u vodi

“Svaka informacija vjerujem da bi inspektorima mnogo pomogla. Ovo se može definirati i kao apel svima njima da ponovo razmisle o komunikaciji i ponašanju njihovog prijatelja prije nestanka”, tvrdi kriminolog.

Stevanović je uvjeren da se telefon mladog Splićanina nalazi u vodi i da je iz tog razloga bez signala.

“Samo u slučaju kada se mobitel nalazi u vodi, on je onesposobljen da šalje signale. O tome je li i on upao s njim u Savu ne bih mogao govoriti jer ne postoje dokazi za tako nešto”, tvrdi Stevanović.

U svojoj karijeri Aleksandar Stevanović nije imao sličan slučaj kao što je nestanak mladog Splićanina.

“Sjećam se da je prije desetak godina dva, tri dana trajala potraga za Francuzima. Njihov avion pao je u području Homoljskih planina. Kako je predio bio nepristupačan, trebalo nam je vremena da ih lociramo i dođemo do njih”, kaže Stevanović.

Osiguranje iz kluba

Jedna od radnih verzija policijske istrage je i da se Matej Periš (27) “zakačio” s nekim iz osiguranja Gotika, a poznato je da osiguranje klubova, pa i tog, drže pripadnici navijačkih skupina, kako Jutarnji list doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Radi se o pripadnicima navijačke skupine Grobari i ljudima bliskim uhićenom Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja. Prikupljaju se i saznanja među pripadnicima Torcide jer je jedna od pretpostavki da je Periš možda bježao od nekoga od pripadnika tih navijačkih skupina.

Naime, poznato je da su pripadnici Torcide 2017. godine izazvali velik incident na derbiju Partizana i Crvene zvezde u kojem je bilo i ozlijeđenih, kada je pripadnike Torcide unajmio škaljarski klan kako bi sudjelovali u tučnjavi. Iako se sve događalo polovicom prosinca 2017. godine, nije isključeno da je Matej Periš, kao deklarirani navijač Hajduka, kolateralna žrtva osvete nekog od pripadnika navijačke skupine koja je u sukobu s Torcidom izvukla deblji kraj.

Iako je to samo jedna od “radnih” pretpostavki, da je posrijedi tako nešto, Grobari bi se vjerojatno oglasili da su naplatili dug Torcidi.

Impulzivni sukob nekoga od Grobara s pripadnikom Torcide moguća je pretpostavka, iako policija tvrdi da Matejev nestanak nije posljedica nasilja. Ali, Beton hala je 22. svibnja prošle godine bila je poprište žestokog sukoba navijača Crvene zvezde i Partizana kada je uhićeno oko 130 huligana i kada su na mjesto događaja došli i ministar Vulin i šef beogradske policije Veselin Milić.

Međutim, kad je riječ o Gotiku, iako je menadžerica kluba Zorica Šećović izjavila da nema nadzornih kamera, neka saznanja do kojih je došla policija ukazuju na to da ipak postoje snimke.

Komentari