Izmjenama GUP-a Hipodrom i Velesajam definitivno otpisani

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nove izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) definitivno su presudile Zagrebačkom velesajamu i Hipodromu, piše Tportal.

“Osobitost lokacije obvezuje strukturno i sadržajno različito promišljanje prostora ex. Hipodrom (zona tematskog parka i mješovite namjene) i prostora ex. Velesajam (zona mješovite i poslovne namjene) – sve uklopljeno u cjelovito rješenje zasnovano na principima niskougljičnog razvoja Grada’, stoji u izmjenama GUP-a koje ukazuju na to da su za gradske vlasti Velesajam i Hipodrom već prekriženi.

“Projekt revitalizacije Velesajma postoji pet godina. Vodili su ga strani stručnjaci koji su napravili strategiju, a potom su i arhitekti, brojni gradski uredi, čak i razne institucije u Gradu sudjelovali u tom gradskom planu. Protiv toga nitko nema ništa. Problem je to što je nepoznanica što će s tim planom, o kojem je provedena javna rasprava i napravljene su prezentacije, završiti”, pojašnjava Renato Petek.

Taj gradski plan, koji je zadovoljio sve procedure i u sklopu kojeg se napravio hodogram provedbe od deset godina, nije uključivao najnoviju zamisao gradonačelnika Milana Bandića – grandiozni projekt zagrebačkog Manhattana. Niti je sadržavao Hipodrom.

Prema njemu je trebalo ostaviti zaštićene objekte na Velesajmu te izgraditi novi sadržaj i to poslovne namjene. “No sada se u GUP uvodi termin ne samo poslovne, već i mješovite gradnje, dakle za stanovanje. Područje Hipodroma nova je priča. Time se poništava jedina zelena zona na Kajzerici i ide u mješovitu namjenu. Spominje se i park, no ne koliki bi bio”, dodaje Petek.


Komentari