Izmislili kako se kunske novčanice moraju zamijeniti te starijim osobama ukrali novac

Novac (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Zaprimila je telefonski poziv putem kojeg ju je obavijestio da se prema naputcima Europske unije, sve kunske novčanice moraju zamijeniti, a potom na kućnom pragu preuzeo novac i nestao. To je taktika dvojice osumnjičenika, starosti 42 i 49 godina koji su na prijevaru otuđili novac osobama starije životne dobi, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Naime, sumnja se da je 49-godišnjak s unaprijed stvorenom namjerom stjecanja nepripadne imovinske koristi, 27. veljače 2019. godine telefonom stupio u kontakt s 80-godišnjakinjom dok je 22. srpnja 2019. godine, 42-godišnjak, nazvao 83-godišnjakinju te joj rekao kako će se novčanice mijenjati, ali zbog velike gužve u bankama zaposlenik banke doći će do njezine adrese u Zagrebu na području Susedgrada kako bi preuzeo novac radi zamjene. Budući da je 83-godinjakinja u to povjerovala novac je pripremila te se na ulici, prema prethodnom dogovoru, susrela s osumnjičenim 42-godišnjakom kojem mu ga je predala.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi 31.900 kuna.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici dostavili posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu”, zaključila je Policijska uprava zagrebačka te podsjetila građane da budu oprezni. Tim putem ponovili su i savjete građanima vezano za prevare na kućnom pragu.

Ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, građanima se savjetuje da nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.
Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe i samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava.

Kako bi akcija bila uspješna, tvrde, potrebna je suradnja građana i policije, a pritom je važno zapamtiti izgled osobe. Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke i ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.

“Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku. S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare policiji na 192”, zaključuju.


Komentari