Izmijenjen Zakon o osobnoj iskaznici: Nova osobna vrijedit će pet godina, a s njom će se moći putovati i izvan EU

U sklopu saborske sjednice u utorak izglasan je izmijenjen Zakon o osobnoj iskaznici.

Nova osobna iskaznica će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina.

Ipak postoji i iznimka, a to je kada se osobna iskaznica izdaje osobi s navršenih 70 ili više godina, a u tom slučaju vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a propisano je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima. Kako su naglasili iz MUP-a, nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti jer će one u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, a ne samo u državama EU, piše Hina.


Komentari