Izložba o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji u Etnografskom muzeju

Gostujuća izložba iz Etnografskog muzeja Split SLATKO JE, MED NIJE; GRKO JE, PELIN NIJE. O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji bit će postavljena u Etnografskom muzeju u Zagrebu

od 15. veljače do 15. travnja 2018. godine.

Otvorenje izložbe je 15. veljače (četvrtak) u 19:00 sati

Na otvorenju će posjetitelji imati prilike upoznati se s načinom rada zagrebačkom maslinarskog instituta, degustirati čaj od maslinova lista te saznati o vrijednosti i snazi maslinova ulja kao prehrambene i zdravstvene namirnice. Na samom otvorenju će se također predstaviti Festival

Maslina u Zagrebu koji započinje 23. veljače na Zagrebačkom velesajmu u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta

Ukratko o izložbi:

SLATKO JE, MED NIJE

GRKO JE, PELIN NIJE

O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji

Naslov izložbe dio je narodne zagonetke koja u cijelosti glasi:

Masno je, maslo nije;

zeleno je, žuć nije;

slatko je, med nije;

grko je, pelin nije,

u čijem se odgovoru krije dragocjena tekućina – začin i lijek – maslinovo ulje.

Veza stanovništva istočne obale Jadrana i masline seže još u prapovijesno vrijeme i to vjerojatno u 9. st. prije Krista, kada su zabilježeni počeci korištenja ove voćke za dobivanje tekućine: koju na našem području nazivaju i tekućim zlatom. Kroz tisućljeća uzgoja maslina duž dalmatinske obale i na otocima smjenjivali su se periodi zamaha maslinarstva i njegova zamiranja, ovisno o danim društvenim prilikama. No, ova izdržljiva, skromna i dugovječna voćka trajno je čovjeku stajala na raspolaganju kao izvor hrane, topline i svjetlosti. Od davnina se njen plod koristio u prehrani, drvo za građu i ogrjev, list kao stočna hrana, a ulje kao, začin, hranu, lijek i rasvjetu. Maslinove grane i ulje važnu ulogu imaju i u raznim pučkim vjerovanjima i običajima, kao i u kršćanskim obredima.

            Na izložbi koja progovara o kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji, bit će predstavljen niz radnji potrebnih za polučiti cijenjeni završni proizvod – maslinovo ulje. Kronološkim redom izložba započinje predstavljanjem običajnih praksi berbe koja po tradiciji počinje oko blagdana Dušnog dana (2. studenog), zbog čega je diljem maslinarskih područja zabilježena uzrečica Mrtvi dan – skale van!

Poseban dio izložbe predstavlja tradicijsku preradu maslina u malim količinama. Masline bi se najprije samljele u ručnom kamenom mlinu, toću ili valjavcu, nakon čega bi se samljevena masa koštica i mesa (tisto) tiještila nogama u kućnim okvirima, najčešće u konobi. Suvrstica ovog načina ručno je tiještenje – valjkom za tijesto ili pak golim rukama, o čemu će posjetitelji biti detaljno informirani tijekom posjeta ove iznimne izložbe.

Unatoč poplavi jeftinih stranih ulja, ulje hrvatskih maslinara sve više se prepoznaje i traži kao kvalitetan proizvod. Bez obzira na premali udio u svjetskoj proizvodnji, naša komparativna prednost nalazi se u proizvodnji jedinstvenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja sa zaštićenim geografskim porijeklom, koja onda opravdano mogu imati i višu cijenu. Povoljni agroekološki uvjeti i višestoljetna tradicija bavljenja maslinarstvom idu nam u prilog.

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade „na malo“ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina. Izložbom se također želi ukazati i na upotrebu ulja u prehrani i zdravlju, kao i na određena narodna vjerovanja i godišnje običaje u kojima maslina ima vrlo važnu ulogu, kao što su primjerice, božićni i uskrsni običaji.

Izložba Etnografskog muzeja Split “Slatko je, med nije. Grko je, pelin nije. O kulturi masline i maslinovom ulju u Dalmaciji” će gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 15. veljače do 15. travnja 2018. godine.


Komentari