Izglasan Zakon o socijalnoj skrbi, evo što se sve povećava za korisnike

Hrvatski sabor (foto: Saborska TV)

Sabor je u petak donio Zakon o socijalnoj skrbi, dio paketa od sedam zakona kojim se reformira sustav socijalne skrbi. Njegovo je uvođenje podržalo 76 zastupnika, protivilo ih se 39, a jedan je bio suzdržan.

Kritiku zakona uputila je oporba koja smatra da ta reforma neće uspjeti uz prozivanje vlade zbog centralizacije sustava kao i to da nisu prepoznali stvarne potrebe korisnika.

Sabina Glasovac (SDP) poručila je kako se silovao zakon kojim se ide na centralizaciju sustava. Protiv zakona je i Katarina Peović iz Radničke fronte koja je istaknula kako je zakon napravljen šeprtljavo i amaterski.

U obranu novog zakona stala je HDZ-ova Nada Murganić.

“Zakon je dobar, okrenut smanjenju siromaštva, njime su neke naknade povećane, prema osobama s invaliditetom učinjen je značajan iskorak, a to je ukidanje cenzusa” rekla je Murganić.

Što donosi zakon

Zakonom o socijalnoj skrbi povećava se zajamčena minimalna naknada (ZMN), ukida cenzus u visini od četiri tisuće kuna za osobne invalidnine, što znači da će osobe s invaliditetom moći primati invalidninu i raditi. Povećava se naknada za osobe s invaliditetom s 1500 na 1750 kuna, odnosno za 250 kuna.

S 800 na 1000 kuna povećava se zajamčena minimalna naknada za radno sposobnog samca. Ako se korisnik naknade zaposli u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci, pravo na naknadu mu neće prestati, nego će se ona u prva tri mjeseca rada umanjiti za 50 posto iznosa.

Za priznavanje prava na ZMN vlasništvo osobnog automobila više neće biti zapreka ako njegova vrijednost ne prelazi iznos od 40 osnovica za izračun drugih prava iz sustava socijalne skrbi, odnosno 20 tisuća kuna.

Status njegovatelja moći će dobiti širi krug ljudi, time se potiče da dijete s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ostane u vlastitom domu i sprečava njihova institucionalizacija, piše Index.hr.

 


Komentari