Zaražena 491 osoba, a ministar komentirao slučaj dvoje umirovljenika koji su zaraženi otišli na benzinsku postaju

Foto: Goran Stanzl / POOL / PIXSELL

Koronavirusom u Hrvatskoj je zaražena 491 osoba objavili su iz Nacionalnog stožera na  press konferenciji. Ovaj virus je zasad u Hrvatskoj uzeo dva života.

U odnosu na jutros imamo još 14 bolesnika od COVIDA-19”, započeo je pressicu ministar zdravstva Vili Beroš.

”Smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate. Moramo kako je tijekom jutra preminuo bolesnik. Star je 74 godine, iz Zagreba je i od ranije je onkološki bolesnik. Njegovoj obitelji izražavamo sućut. Novih elemenata u ovom trenutku nema”, rekao je.

U ime Klinike želim izraziti sućut preminulog pacijentu. Imamo još osam bolesnika na respiratoru. Svatko tko je na respiratoru predstavlja teškog bolesnika. Ostalih 70 bolesnika su stabilni i nadamo se da neće trebati veću potporu”, rekla je Alemka Markotić.

”Kada je krenula naše mjere za ograničavanje ulaska, pogotovo iz smjera Italije i Slovenije smo dali preporuku da svi vozači u tom teretnom prometu mogu nastaviti svoj posao pod uvjetom da u razdoblju kada su u RH budu u karanteni. Strani državljani koji rade za hrvatskog poslodavca u teretnom prometu sada mogu pristupiti kućnoj izolaciji. Oni koji za to nemaju uvjete, mogu koristiti karantene od Stožera”, rekao je Božinović.

”Ovo ne znači slobodu kretanja. Moraju biti svjesni da mogu biti rizični za svoje ukućane”, nastavio je.

”Kako raste broj oboljelih, tako raste i potreba za zaštitnom opremom. Naglasak je na onim medicinskim radnicima koji imaju oboljele u bolnici. Zasad nemamo problema s opremom. Kako oprema stiže, ide na teren sukladno stvarnim potrebama. Kako budu dolazili zaštitne stvari”

”Za nesuglasice prvi put čujem, vjerujem da ih nema. Ja sam na poziv premijera postao pomoćnik ministra kao i ministar. Mislim da dobro surađujemo”, rekao je Vili Beroš kada su ga novinari upitali ometaju li potencijalne nesuglasice s premijerom rad za vrijeme epidemije.

”Ono što znam je to da na svaku dojavu nadležne službe izlaze na teren i provjeravaju takve dojave. Mi smo donijeli odluku koje objekte smatramo rizičnima i oni su zatvoreni.Mi ne želimo da ekonomija stane. Dobivamo i mi dosta primjedbi o tome da se čak i kod trgovina koje su otvorene ne poštuju upute i ograničenja broja kupaca. Ja opet apeliram, nemojte pozivate ljudi da se npr zagriju. Neka se obuku toplije i drže razmak. Neka u nabavku ne ide cijela obitelj nego jedan član, on može biti kupiti sve i za one ostale. Pozivam sve koji to mogu, a to ne bi trebala biti novost da organiziraju prodaju online”, rekao je Božinović na upit o tome kako su novinarima došle primjedbe zbog nepravilnog rada objekata i trgovina koji se kose s uputama stožera.

Samo onaj tko sebe štiti, najbolje štiti. To je pravilo koje moramo svi prihvatiti”, nastavio je.

”U tom slučaju je policija podnijela kaznena prijave, a sad je to dio kaznenog postupka. Znate i sami da se oni ne komentiraju dok oni traju”, komentirao je on slučaj dvoje umirovljenika koji su zaraženi koronavirusom otišli na benzinsku postaju u Zagrebu.

 

 


Komentari