Zagrebu prijeti beogradski debakl!? Stručnjakinja alarmira: ‘Ovo je dosad najopasniji projekt’

Srdjan Vrancic / CROPIX

Otkad je najavljen projekt “zagrebačkog Manhattana”, ne prestaju rasprave. Građani ga ne žele jer smatraju da će grad izgubiti svoju autentičnost i tradiciju, a struku pored toga muči i niz drugih nejasnoća, netransparentnost, ali i slučaj “Beograda na vodi” na kojeg “Grad u gradu” neodoljivo podsjeća.

Za početak oba projekta su u rukama istog izvođača – tvrtka Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Mi smo jedina zemlja u Europi koja izgradnju stanova proglašava za nacionalne projekte, što je tipično za zemlje trećeg svijeta. Ovdje se stvar prodajom stanova završava, to ne može biti razvojni projekt što je slučaj sa nekim infrastrukturnim projektima”, rekao je za Raskrikavanje ekonomist Goran Radosavljević.

Upravo je to druga poveznica između između ova dva projekta. Naime, već neko vrijeme po medijima se provlači teza da će veliki zagrebački projekt biti proglašen projektom od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku, čime bi se gradskoj vlasti, između ostalog, s leđa skinuo i problem Hipodroma. Naime, aktualni Zakon o sportu jedinicama lokalne samouporave propisuje pronalaženje alternativne lokacije za sportsku građevinu ako se na njenom mjestu gradi nešto drugo, nevezano za sport, ali ova odredba ne vrijedi ako se radi od strateškom projektu za RH.

Treća poveznica je što je cijeli projekt “Beograd na vodi” isplaniran tajno, bez javnog poziva za arhitektonsko rješenje, baš kao i “zagrebački Manhattan” za koji se saznalo netom prije nego se išlo tražiti izvođača radova. Upravo je netransparentnost jedna od stvari kojima posebno smeta stručnjacima. Na to je ukazala i arhitektica Marina Pavković koja je u intervjuu za Net kazala da se radi o najopasnijem projektu u posljednjih 19 godina.

“I u Beogradu se krenulo u izgradnju uz najavu da će se sve ostalo rješavati u hodu. Investitori sada zapravo rade što hoće. Zastrašujuće. Sada to isto planira gradonačelnik Bandić u Zagrebu. Bez masterplana, kao ključnog dokumenta razvoja, kreće se u gradnju na temelju doslovno – ničega. Naravno, ne želim reći da će i u Zagrebu sve biti identično tako, ali činjenica jest da je početak zapanjujuće sličan”, kaže Pavković.

“Arhitekti iz  Beograda su upozorili svoje zagrebačke kolege da je maketa u Beograd stigla iz Malezije, te da je izgledala kao da je presložena iz nekoliko različitih, prethodno korištenih maketa, čije elemente je netko na brzinu instalirao na hrpu” kazala je Pavković za Net.

Danas se ponovno o cijelom projektu oglasila i Dalija Orešković koja je na svom Facebook profilu napisala:

“Ovaj projekt, kao i niz drugih primjera, pokazuju sumrak urbanizma u Zagrebu u kojem Milan Bandić svojata prostorni kapital grada kao da je njegovo leno. Riječ je o istoj vrsti političkog nasilja s kakvim, na nacionalnoj razini, aktualna državna vlast svojata institucije, državna i javna tijela i naše zajedničke resurse za svoje osobne i partijske interese. U intervjuu se progovara i o važnosti uključivanja struke u političke i društvene procese. Važno je potaknuti što veći javni pritisak da se loši procesi zaustave te da se potom lokalna vlast prisili da prostor kao naše zajedničko dobro počne razvijati u skladu sa stvarnim potrebama grada i njegovih stanovnika”.

Inače, nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali je još 2015. rekao da se prvi profit očekuje za 2 i po godine, ali i tri godine nakon tvrtka “Beograd na vodi” i dvije povezane tvrtke poslovale su s gubicima, a useljena je tek prva zgrada čitavog kompleksa. Koliko će radovi trajati na zagrebačkom projektu te koliko će on biti isplativ, ostaje tek vidjeti, ali ono što je zabrinjavajuće je da je “Beograd na vodi” i dalje jedno veliko gradilište, a radovima se ne nazire kraj.

Facebook


Komentari