Zagrebačke domove porušio je potres, a za privremene popravke, Vlada po kućanstvu daje i do 20 tisuća kuna

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Jačine 5,5 po Richteru, protresao se Zagreb prije 45 dana. Od tada se skupljala šuta, skidali dimnjaci, a i pokrenut je famozni novi Zakon o obnovi. Mnoge obitelji ostale su bez krova nad glavom, smještene su u studentski dom Cvjetno naselje, a jučer se na svom Facebook profilu gradonačelnik Bandić pohvalio kako su donirali kontejnere za smještaj obitelji u Gornjoj Dubravi.

Danas je pak, Vlada kao hitnu mjeru osigurala do 20.000 kuna po kućanstvu koje je stradalo u potresu. Ukupno je riječ o iznosu od 141 milijun kuna od kojih je 100 milijuna kuna osigurano rebalansom proračuna na razdjelu Ministarstva graditeljstva, a 41 milijun preraspodjelom unutar Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Premijer Andrej Plenković zamolio je nadležne resore da prionu finaliziranju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i okolici, a kad tekst bude konsolidiran uslijedit će završni sastanak s Gradom Zagrebom, puštanje zakona “u kraće savjetovanje” i njegovo predstavljanje u Hrvatskom saboru.

Hrvatska će za saniranje šteta od potresa tražiti i sredstva iz Europskog fonda solidarnosti, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zajedno s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije već radi na pripremi dokumentacije.

Iznosom do 20.000 kuna pomoć će se građanima da osiguraju krov nad glavom, kazao je ministar graditeljstva, Predrag Štromar te istaknuo kako će obnova Zagreba trajati godinama.

“Ljudi koji su ostali bez doma ne mogu toliko čekati. Zato je bitno vratiti im sigurnost, smjestiti one koji neće tako brzo moći u svoje kuće i stanove i omogućiti im osnovne uvjete za život”, rekao je.

Odluka od 20 tisuća kuna odnosi se na privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, a novac će biti namijenjen za financiranje sanacije dimnjaka i ugradnju novih bojlera, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanje opasnih dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, kazao je ministar.

Vodit će se i briga o transparentnosti trošenja tog novca, istaknuo je Štromar, pa je predviđena izrade aplikacije koja će omogućiti uvid u realnom vremenu svim institucijama i zainteresiranoj javnosti.


Komentari