Zagrebačka dizajnerica potpisuje publikaciju za izložbu njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti

Poznata zagrebačka dizajnerica Lana Cavar je zajedno s američkom kolegicom Natashom Chandani potpisala koncpet i dizajn prateće publikacije za izložbu njujorškog Muzeja suvremene umjetnosti (MoMA) 

Radi se o izložbi koja se referira na modu u proteklih 50 godina, a zove se ITEMS: Is Fashion Modern?. Izložba se otvara 1. listopada, a kuriraju ju svjetski utjecajne kustosice za arhitekturu i dizajne, Michelle Millar Fisher i Paola Antonelli. Zajedno s kustosicama dizajnerice Cavar Chandani publikaciju su osmislile kao svojevrsnu enciklopediju 111 odjevnih predmeta koji su obilježili način na koji se danas odijevamo, poput male crne haljine, kožne jakne, Levis traperica, slavne majice ‘God Save the Queen’ Vivienne Westowood, Jamie Reida i Malcolma McLarena iz 1977. godine.

Promjene u dizajnu odjeće predstavljene su u nekoliko tematskih okvira: promjena tijela i silueta, potraga za novim tehnologijama, ideja buntovništva, emancipacija i skromnost, komunikacija odjećom, atletika i moda, svakodnevne uniforme i moć. Ilustracije stereotipa svakog modnog predmeta za katalog osmislila je Narcisa Vukojević iz Zagreba. Dizajnerice su na ovom projektu radile nešto više od godine dana, njihov prijedlog koncepta je oduševio na prvu.

novafotka


Komentari