(VIDEO/FOTO) Osvježenje na glazbenoj sceni: ‘Heidi šeće psa’ osvojit će vas na prvo slušanje

Premda se vremena mijenjaju i glazbena scena u sjeni je digitalizacije i novih trendova, s vremena na vrijeme ta ista scena iznjedri glazbenike i bendove koji nas vraćaju u doba kvalitetnog pop/rock zvuka, uz vrijednosti koje glazba kao zvonka radost donosi. Jedan od takvih bendova je i Heidi šeće psa. Osim neuobičajenog imena, zasigurno će vam u uhu ostati zarazna melodija, stihovi pjesama i jedinstveni vokal. Da ih je publika odlično prihvatila, i to još u siječnju 2017. godine kada su objavili svoj prvi singl, govore reakcije, komentari i recenzije, ali i činjenica da su se plasirali na pozamašan broj top lista hrvatskih radio postaja. Osim u radijskom eteru, viđamo ih često i na malim ekranima.

Okosnicu benda čine pjevačica Smiljana Štrbac (Heidi) i autor i gitarist Hrvoje Borošić, koji su nam u intervjuu ispričali više o zagrebačkom bendu, i to ni manje ni više nego na mjestu gdje je bend nastao – u klubu Hard Place. Smiljana, odnosno Heidi danas je menadžerica u međunarodnoj tvrtki, a iza sebe ima dugogodišnju karijeru plesačice i pjevačice. Pjevala je od mlađih dana u zborovima, a potom kao prateći vokal u nekoliko bendova, pa joj glazbena scena nije strana. Karijera menadžerice udaljila ju je od glazbe i plesa, premda aktivno vježba, no prijateljstvo s Hrvojem koji živi za glazbu, vratili su Heidi na umjetničke staze. Kreativnost, brojne ideje, volja i entuzijazam spojili su ovo dvoje zaljubljenika u umjetnost, a njihova suradnja stvorila je jedinstveni bend na domaćoj sceni. Dok Heidi čvrsto stoji na zemlji, Hrvoje je “sanjar”, što ovaj duo i njihov glazbeni projekt čini još boljim i kreativnijim.

Njihov bend je, pričaju nam idejni začetnici, nastao neplanirano tijekom druženja i razgovora kada je Hrvoje, nakon što je čuo kako Heidi pjeva u jednom klubu, predložio da otpjeva i neke njegove pjesme. Premda se njihovi ukusi u mnogočemu razlikuju, počevši od samog žanra, Heidi se svidjela njegova pjesma Još sam tu stoga su odlučili okupiti nekoliko svojih prijatelja glazbenika, otišli su u studio i snimili pjesmu. Budući da su povratne reakcije bile i više nego pozitivne, pjesma je na koncu dobila i spot, a potom i odluku o daljnjoj suradnji. Uslijedio je tad i jedan od težih “zadataka” za bend koji tek izlazi na scenu – kreativno ime. Dugo su razmišljali o imenu jer je trebalo, kažu, zadovoljiti nekoliko kriterija. Smiljana, osim što je plavokosa zaljubljenica u planine i skijanje, poznata je i po širokom osmijehu pa su joj od milja dali nadimak Heidi. Kako uz to pomaže raznim udrugama kod udomljavanja životinja, Hrvoju je palo na pamet ime – Heidi šeće psa, koje je zadovoljilo kriterije; bilo je pamtljivo, prepoznatljivo i – neuobičajeno.

Njihov bend, uz Hrvoja i Heidi, čini još trojica glazbenika – gitarist Ronald Fak, bubnjar Goran Horvat i basist Toma Vlčev, a svaki član ovo radi iz pukog užitka i ljubavi prema glazbi, a ne zbog zarade. Tu, kažu Hrvoje i Heidi, nema financijske motivacije. Nalaze se i vježbaju jednom tjedno u opremljenom prostoru koji iznajmljuju, a ako se bliži nastup u klubu ili na televiziji, tada se nalaze i češće kako bi, kažu, zvučali moćno i izbrušeno. Premda su svježi bend na domaćoj sceni s dosad pet objavljenih singlova, Hrvoje i Smiljana ne isključuju mogućnost albuma.

Spremamo repertoar za svirke jer na svirkama sviramo i pjesme koje nisu objavljene. Priča o albumu možda je malo i pretenciozna jer smo izdali pet singlova, radimo na šestom, a vjerojatno ćemo objaviti i sedmi prije nego što vidimo jesmo li sazreli za album. No, to više nije kao nekad. Slažem se s našim izdavačem Brankom Komljenovićem iz Menarta – albumi su identitet bendova. Sada je trend da se objavljuje singl po singl, nema više iščekivanja da nečiji omiljeni bend objavi album pa da obožavatelji nestrpljivo čekaju pred dućanima da kupe CD. Sve je postalo jako dostupno, od YouTubea do društvenih mreža, bendovi imaju svašta na raspolaganju pa je u jednu ruku jeftinija varijanta objavljivati singl po singl, ali i mudrija da glazbenici vide jesu li njihovi singlovi zaživjeli i jesu li privukli željenu publiku. Trend se promijenio pa ga i mi pratimo, no album je svakako jedna od naših velikih želja i o tome ćemo razmišljati intenzivnije ove godine, kaže Heidi.

Tekstove i glazbu, kao što smo već spomenuli, potpisuje Hrvoje Borošić. Inspiracija je život, sve što se događa oko mene, od ljubavnih do drugih događaja i situacija u kojima se svi pronalazimo i koje proživljavamo. Promatraš život i osjećaš ga, a inspirira te i sve što drugi oko tebe proživljavaju, kaže Hrvoje. Heidi se u singlu Uzalud prvi put okušala kao koautorica glazbe, no radije taj dio, kaže, ipak prepušta Hrvoju, kojeg veseli svaki novi singl i pozitivna reakcija.

Uz našu publiku vesele nas i reakcije glazbenih urednika na radijskim postajama koji nas redovito prate i često nas puštaju. Sviđa im se to što radimo i kako radimo, što znači da smo ipak već ostavili trag”, kaže Hrvoje. A žanr benda? Neka svatko sam procijeni prema vlastitom ukusu, kažu Hrvoje i Heidi, no publika ih najčešće svrstava u jedinstveni pop/rock s retro i urbanim prizvukom. Zajedno smišljaju i kreativne scenarije za detaljno osmišljene i dinamične spotove koji pričaju zanimljivu priču. Na dva singla surađivali su s Doringom, a osim njega uspješno surađuju sa svojim izdavačem Menartom i producentom i aranžerom Srđanom Sekulovićem Skansijem.

Kreativni duo uvijek bira kvalitetu prije kvantitete, a tako će i ostati, kažu, dok god surađuju. Ovo je moja treća karijera; od karijere plesačice, karijere menadžerice do karijere pjevačice. Kao bend nemamo veliko ime iza sebe koje nas gura jer se ne bavimo glazbom da bismo od toga živjeli. Dovoljno smo zreli i draže mi je da imamo određeni broj vjernih pratitelja koji zbilja vole naše pjesme i u njima uživaju nego da imamo tisuće ‘umjetnih’ obožavatelja. Kada čovjek gradi nešto korak po korak, ta je gradnja uvijek kvalitetnija nego iznenadna slava; čovjek se lakše održi. Sami smo svoji menadžeri i ulagači, možemo raditi ono što nas stvarno veseli. Probe, koncerti i snimanja naš su odmor nakon stresnog dana, zaključuje Heidi.

Pjesme Heidi šeće psa, benda koji je razbio monotoniju na hrvatskoj glazbenoj sceni, još ćete dugo pjevušiti nakon prvih taktova i stihova.


Komentari