Večeras nas čeka jedinstven prizor na zagrebačkom nebu, no Grad neće gasiti svjetla: Odgovorili su i zašto

Ilustracija

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati)

Dan poslije promatranja će se organiziati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen – Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat)

Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

Savez je poslap javni apel gradskim tijelima da se u svrhu boljeg promatranja ovog fenomena isključi javna rasvjeta. Zbog ovog upita odlučili smo se javiti Gradu i saznati hoće li ispoštovati njihovu želju i ugasiti javnu raspravu od ponoći sve do jutra.

Nismo u mogućnosti pozitivno odgovoriti na apel Hrvatskog astronomskog saveza, jer bi se isključivanje javne rasvjete u gradu Zagrebu možebitno negativno odrazilo na prometnu i sigurnost općenito“, odgovorili su nam iz Grada i tako otkrili kako ćemo za intenzivnije promatranje ovog fenomena ipak morati malo više napregnuti oči. 

VEČERAS NASTUPA ASTRONOMSKI SPEKTAKL: Evo gdje i kako Zagrepčani mogu gledati Suze sv. Lovre

Komentari

loading...