Uspinjača na redovnom godišnjem odmoru! Evo kada će biti opet puštena u pogon

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zbog redovnog godišnjeg servisa, zagrebačka uspinjača neće prometovati od ponedjeljka, 12. travnja do nedjelje, 25. travnja.

Uspinjača slovi kao najsigurnije sredstvo javnog gradskog prijevoza, a kako bi tu titulu i zadržala, nužno je izvršiti zakonom propisani godišnji servis koji obuhvaća sva potrebna tehnička ispitivanja te pregled postrojenja, kabina i objekata.

Za putovanje do Gornjeg grada, iz ZET-a preporučuju korištenje autobusne linije 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića).

Simbol grada:

Inače, uspinjača je jedna od najpoznatijih znamenitosti i simbol grada. To je ujedno i najkraća željeznica na svijetu dužine svega 66 centimetara, a 8. listopada 1890. godine službeno je puštena u pogon.

Zagrebačka uspinjača do danas je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, zbog čega je i zakonski zaštićena kao spomenik kulture. Ova stara konstrukcija, usprkos kontinuiranom mehaničkom opterećenju, ni danas ne pokazuje tehničke deformacije.

Ako se još niste vozili zagrebačkom uspinjačom, imajte na umu da za ovu jedinstvenu vožnju trebati odvojiti samo 4 kune. Vožnja traje svega 64 sekunde, ali trenutak uspinjanja uistinu je dojmljiv.

Komentari