USKOK pripremio optužnicu: Evo što se sprema Pripuzu i suradnicima

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Uskok je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigao optužnicu protiv suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, njegova sina Ante i 10 suradnika koje sumnjiči da su nezakonitostima s metalnim otpadom izvlačili novac iz tvrtke i izbjegavali plaćanje poreza.

Ne navodeći imena Uskok je u srijedu izvijestio kako optužene tereti da su iz tvrtke izvukli gotovo 40 milijuna kuna te državni proračun pritom oštetili za nešto manje od 5,2 milijuna kuna PDV-a. Uz oca i sina Pripuz Uskok je, kako se neslužbeno doznaje, optužio Matu Jurišića, Zdeslava Rimca, Jakšu Michieli Tomića, Antu Ljubičića, Vesnu Knežević, Miru Ćurčića, Markicu Bajića, Vjekoslava Kneževića, Ivana Nakića i Stipu Buljubašića.

Pod istragom je uz njih bio i u međuvremenu preminuli Goran Paštar, a do podizanja optužnice Uskok je izmijenio činjenični opis te umanjio štetu koja se ranije procjenjivala na 98 milijuna kuna i još 22 milijuna kuna neplaćenog PDV-a. Osim za zločinačko udruživanje Uskok 12 optuženih tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te poticane ili pomaganje u tim nedjelima.

Uskok tvrdi da je Pripuz zločinačku organizaciju okupio 16. siječnja 2012. te da su navodne nezakonitosti radili do travnja 2017. Radi realizacije tog cilja Pripuz je, po sumnjama tužiteljstva, osmislio i kontrolirao funkcioniranje sustava prikazivanja ulaza metalnog otpada u tvrtku “korištenjem drugih društava… u svrhu fakturiranja istog otpada”.

Pritom je znao da te tvrtke nemaju potrebne dozvole za gospodarenje otpadom, da ne raspolažu djelatnicima, mehanizacijom ni prostorima za bavljenje tom djelatnošću te da se nalaze pod njegovom stvarnom kontrolom. Tvrtke su pritom korištene “u svrhu fakturiranja istog otpada od izvornog prodavatelja do društva”, a otpad su stvarno preuzimali zaposlenici i mehanizacija tvrtki pod Pripuzovom kontrolom i to neposredno od izvornog prodavatelja.

Tako je na ime plaćanja fakturiranog otpada došlo do odljeva novca s računa društva pod Pripuzovom kontrolom na račune izdavatelja faktura. Novac je potom podizan u gotovini i dijelom korišten za nabavu metalnog otpada “na crno”, a dijelom vraćan Pripuzu i njegovu sinu Anti, navodi Uskok.

Pripuz je, kako sumnjaju, nadzirao i način podjele izvučenog novca dok je Jurišić navodno rukovodio “osnivanjem i poslovanjem društava sa svrhom njihovog korištenja za izdavanje faktura za prodaju metalnog otpada međusobno i prema društvu te korištenja njihovih bankovnih računa za primanje novca sa izvorištem u imovini društva”.

Ostale optuženike Uskok tereti da su izdavali neistinite račune za prodaju metalnog otpada te podizali novac i predavali ga Petru i Anti Pripuzu. Na temelju fiktivnih računa koje su četiri tvrtke izdale Priuzovom poduzeću isplaćeno je gotovo 189 milijuna kuna, od čega je “neposredno s računa ili nakon prijenosa na račune drugih društava pod njihovom kontrolom”, u gotovini isplaćeno ukupno preko 168 milijuna kuna. Od toga je kod Pripuza i njegova sina navodno završilo 39,8 milijuna kuna, a preostali dio je korišten za gotovinsko plaćanje nabave metalnog otpada “na crno”.

Na taj je način tvrtka, po tvrdnjama Uskoka, oštećena za 39,8 milijuna kuna, a državni proračun za 5,19 milijuna kuna neplaćenog PDV-a po računima za otkup metalnog otpada. Uskok je izvijestio i da je u optužnici predložio oduzimanje imovinske koristi od Petra i Ante Pripuza. Zbog ovog slučaja Petru Pripuzu, kojemu se za nekazonitosti s otpadom sudi i u aferi Agram, je početkom lipnja 2017. određen istražni zatvor koji mu je zamijenjen mjerama opreza na slobodi nakon što je uplatio 7,5 milijuna kuna jamčevine. Nekoliko dana kasnije i Ante Pripuz je pušten na slobodu uz jamčevinu od 5,5 milijuna kuna.


Komentari