UMRO MILAN BANDIĆ! U 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo zagrebački gradonačelnik

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nešto poslije 1 u noći stigla je vijest kako je preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić.

Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na
prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka
obavljao 21 godinu.

O detaljima, terminu  pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno”, priopćili su iz Grada Zagreba.

Milan Bandić rođen je 1955. godine u zaseoku Bandića Brig u općini Grude. Nakon srednje i osnovne škole u Grudama otišao je studirati u Zagreb. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Uz studij je i radio na istovaru šećera i ugljenja te žbukanju pročelja gradskih zgrada.

Po završetku osnovne škole upisao je 1971. gimnaziju u Grudama. Po ocjenama je bio osrednji učenik, vladanje mu je bilo uzorno. Isticao se u atletici. Nakon mature dobio je stipendiju od općine Grude. U lipnju 1974. Upisao se na Fakultet političkih znanosti. Studirao je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu.

Nakon fakulteta je odslužio vojni rok i zaposlio se u zagrebačkom Ledu. Tamo je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica.

Prvi put za gradonačelnika izabran 2000. godine

Politička karijera pokrenula se 1993. godine kada postaje tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine, a bio je i član u Glavnom odboru te stranke.

Prvi put je izabran za gradonačelnika na izvanrednim izborima 2000. godine. Unatoč aferi nakon što je pokušao podmititi policajca koji ga je uhvatio kako vozi pod utjecajem alkohola, 2005. i 2009. je ponovo izabran za gradonačelnika.

Peti put je izabran za gradonačelnika Zagreba 2013. godine, a njegova je lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj Skupštini.

Njegov otac Jozo umro je s 58 godina. Odgajala ih je majka Blagica rođena Tomić. Uz pomoć njenog oca Ante, koji je imao dva konja i najviše zemlje u mjestu, uzgajali su duhan. Bio je ministrant u crkvi.

Protiv njega je podneseno oko 250 kaznenih prijava. Osim kritika dobivao je i pohvale zbog izgradnje cesta, škola, uređenja Bundeka, izdvajanja za kulturu koja su visoka u odnosu na druge gradove. U dobrim je odnosima bio s predstavnicima Katoličke crkve. Izdvajao je iz gradske blagajne za obnovu kuća povratnicima u Bosansku Posavinu. Često je pokušavao govoriti kajkavskim narječjem. Sa suprugom Vesnom, koju je upoznao na plesu u Studentskom centru, ima kćer Ana Mariju. Živjeli su u velikom stanu blizu središta Zagreba.


Komentari