Ukinut smjer filozofije na Hrvatskim studijima: Tko priželjkuje propast fakulteta i zašto?

Hrvatski studiji

Na Hrvatskim studijima se od sljedeće godine ukida studij filozofije.

Na današnjoj je sjednici Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio da studenti više neće moći studirati filozofiju na Hrvatskim studijima.

Senat je kvotu 0 danas izglasao sa 10 suzdržanih i jednim glasom protiv.

Ovom se odlukom Rektorski kolegij umiješao u odluku sastavnice, a Studentski zbor Hrvatskih studija bio je, kaže – bespomoćan.

Naime, broj mjesta koji je dosad bio rezerviran za studente filozofije razdijelio se na ostale smjerove:

  • dvopredmetnoj komunikologiji za 5 studenata,
  • dvopredmetnoj kroatologiji povećanje za 3 studenta,
  • dvopredmetnoj povijesti za 4 studenta,
  • dvopredmetnoj sociologiji za 3 studenta,
  • + 15 mjesta unutar “slobodne kvote za pripadnike hrvatske dijaspore na studijima HS”

Podsjećamo, u siječnju ove godine Hrvatski studiji službeno su postali odjel i sada o njihovoj sudbini odlučuje Senat Sveučilišta u Zagrebu.

“Zašto je status odjela bolji od statusa fakulteta za Hrvatske studije? Mi zasad odjel postajemo bez pravne osobnosti, a pola toga ostaje neobjašnjeno i dosta se stvari dogodilo mimo našeg znanja. Proglašeni smo najboljim društveno-humanističkim učilištem, a danas ne možemo postati fakultet, pa tako ni dobiti autonomiju”, kazala nam je tada studentica Hrvatskih studija.

>>> OGORČENI STUDENTI: ‘Upisali smo fakultet, a doma ćemo se vratiti s diplomama odjela!’

Objašnjenje? Kažu da već postoji dovoljno smjerova filozofije na Sveučilištu u Zagrebu, stoga se ona ukida na Hrvatskim studijima budući da su oni – odjel. Dakle, prema upisnim kvotama, na studiju filozofije Hrvatskih studija predvidjeli su doslovno 0 studenata. Međutim, takav je prijedlog, upozorili su brojni studenti, ali i profesori, u suprotnosti sa Znanstveno-nastavnim vijećem Hrvatskih studija, koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije.

Mnogi pak pretpostavljaju da studij filozofije na Hrvatskim studijima predstavlja jedinu ozbiljnu konkurenciju studiju na Filozofskom fakultetu. Tim više što upravo s Filozofskog fakulteta dolaze Damir Boras, Ante Čović i Pavo Barišić.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]”Od početka je očito da im je plan stvoriti takvu situaciju; čim je Barišić postao ministar krenuli su u akciju i koliko im je trebalo? Pola godine. Za još 6 mjeseci slijedi totalno drugi faks i iza reakreditacije pada na ljestvici. Za 5 godina više ne možeš opravdat postojanje, pogotovo ako vlast budu lijevi, a ako ostanemo desno, bit će pravi hrvatski fakultet za Hercegovce iza kojeg će se lako zaposlit u Vladi. Broj stanovnika će nam se spustiti na 3 milijuna i nešto sitno. Samo se nadam da će se onda obala privatizirati do kraja, pa da mogu onda doći u kvalitetan hotel na godišnji. Ovo što nam se događa na faksu je slika i prilika onoga što se događa u državi. Da nije tužno, bilo bi smiješno“, kazala nam je studentica Hrvatskih studija.[/box]

“Studentski zbor Hrvatskih studija niti u jednom trenutku nije ni na koji način davao ikakvu suglasnost za ukidanje smjera filozofije, kao niti ostalih. Na sjednici ZNV-a u veljači izglasano je smanjenje kvota za dvopredmetni studij filozofije, odluke o ukidanju nije bilo. Studentski zbor ne sudjeluje na sjednicama Rektorskog kolegija, kao što više nema svoga predstavnika u Senatu te smo za ovu odluku o ukidanju saznali preko društvenih mreža. Trenutno pokušavamo dobiti odgovore od uprave HS-a o ovoj odluci. Studentski zbor ni na koji način ne podržava ovakvu odluku, a pogotovo način donošenja iste” kazali su iz Studentskog zbora Hrvatskih studija.

Studentski predstavnici tražili su odgodu točke glasovanja. Predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija Ivana Široki jučer je za Srednja.hr rekla da će od studentskih predstavnika u Senatu tražiti da ulože suspenzivni veto, no kako dozanje Srednja.hr od studentskog predstavnika u Senatu Marka Lepoglavca, to se ipak nije dogodilo. Naime, za suspenzivni veto potrebno je sedam studentskih članova Senata, na sjednici ih je bilo prisutno šest, a njih pet je glasovalo suzdržano.

Grupa studenata ujedinjenih u inicijativu Studenti govore predložila je na svojoj Facebook stranici blokadu Hrvatskih studija.


Komentari