UBIJEN NAKON DVA MJESECA SLUŽBE: Ivan (24) je izgubio život u sumanutom rafalu ‘Sesvetskog monstruma’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL

U policijski posao upustio se s ljubavlju i odvažno, no na samom početku svoje karijere mladi Ivan Grbavac izgubio je život. Na današnji dan, točno prije 12 godina, tada 24-godišnji mladić poginuo je u Sesvetama u krvavoj pljački Raiffeisen banke. U spomen na njegovu preranu smrt na mjestu tragičnog događaja policijski su službenici položili cvjetni aranžman i zapalili svijeće.

Tog je kobnog dana ranjeno i četvero njegovih kolega, no ubojicu su na kraju uspjeli svladati. Kazimir Dužnović zbog ubojstva i pokušaja ubojstva policajaca kasnije je osuđen na 40 godina zatvora.

Sve je započelo dojavom o uključenom alarmu u banci, a na lice mjesta uputili su se Goran Blažević, Ivan Grbavac i Boško Čenan. Dužnović, kasnije prozvan “Sesvetskim monstrumom”, sumanuto je na njih ispucao rafal i pobjegao.

Nije se zaustavljao

U pomoć su kolegama priskočili policijski službenici Milovan Dakić, Jadranko Certin i Kristijan Novoselec koji su također nastradali u mahnitoj pucnjavi tada 28-godišnjeg Dužnovića.

Puka je sreća što još više života nije bilo okončano toga dana.

Certin je dobio 14 prostrjelnih rana po tijelu i liječio se dugo u bolnici i toplicama. Tri puta su ga oživljavali, a izgubio je 13 litara krvi. Čenana, inače oca troje djece, pljačkaš je pogodio u noge, a Dakića ustrijelio u trbuh. Novoselc, kojeg je metak pogodio u čelo, “za dlaku” je izbjegao smrt.

Unatoč svemu što se dogodilo nisu požalili zbog odabira policijskog poziva, a sjećanje na uvijek vedrog i nasmijanog Ivana dalo im je snagu da nastave dalje.

Zapamćen kao Ponos Hrvatske

Ivan Grbavac rođen je 18. ožujka 1985. godine u Zagrebu. Nakon odrađenog vježbeničkog staža, 16. listopada 2008. godine raspoređen je u Policijsku postaju Sesvete na radno mjesto policijskog službenika. Položivši državni stručni ispit za policajca, početkom ožujka 2009. godine stekao je zvanje policajca. Ubijen je nakon samo dva mjeseca službe.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić posmrtno ga je odlikovao Ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost, a 2010. godine posmrtno je dobio i nagradu Ponos Hrvatske.


Komentari