U Zagrebačkoj županiji 12 novih slučajeva, a u gradu Zagrebu 30 slučajeva. U Hrvatskoj je ukupno 219 novozaraženih, a dvije su osobe preminule

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 219 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 2231. Među njima je 167 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 8530 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 175 preminulo, 6124 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 7815 osoba. Do danas je ukupno testirano 154 159 osoba, od toga 1977 u posljednja 24 sata.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, do 11:00 sati evidentirano je 385 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više, a devet je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 120 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 254 osobe, a 11 ih je preminulo

Pet novih slučajeva potvrđeno je u Ispostavi Dugo Selo, tri nova slučaja u Ispostavi Vrbovec, po jedan novi slučaj u ispostavama Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko i Velika Gorica.

Četiri osobe su izliječene u Ispostavi Samobor od čega dvije s područja Svete Nedelje, po dvije osobe izliječene u ispostavama Ivanić-Grad i Vrbovec, a jedna osoba je izliječena u Ispostavi Dugo Selo.

U Samoboru tako trenutno imamo 19 aktivnih slučajeva, a u susjednoj Svetoj Nedelji četiri su zaražene osobe.

koronavirus, Zagrebalčka županija

Grad Zagreb – pressica

Jučer su u domovima zdravlja uzeta 242 brisa. Jučer je počela funkcionirati suradnja između tri institucije, zbog čega je uzeto čak 360 briseva, potvrdili su na press konferenciji grada Zagreba.

30 je novih, 6 negativne anamneze, sedam moguća izloženost tijekom godišnjeg, dva je obrada u tijeku i devet je iz BiH. 1229 osoba je u samoizolaciji U Domovima zdravlja je uzeto 242 brisa. Sutra će vjerojatno biti porast u odnosu na danas”, rekao je Zvonimir Šostar, šef Andrije Štampara.

Rekao je kako se u Zagrebu puno radi na testranjima i da djelatnici ostaju na poslu i sedam i osam sati.

Pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je kako će Grad Zagreb nabaviti maske za svu školsku djecu za koju je nošenje maski tijekom nastave preporučeno.

Ukupno aktivnih slučajeva je 578 u gradu Zagrebu.

Danas se šalje novih 700 uzoraka, tako da se sutra očekuje veći broj novooboljelih, sukladno povećanju broja testiranja.

Hrvatska jučer

Hrvatska je nakon četiri dana uzastopnog obaranja rekorda u broju novooboljelih drugi dan zaredom zabilježila manje novih slučajeva koronavirusa, no za vikend je, kao što je i ranije bio slučaj, odrađeno i manje testiranja.

U ponedjeljak je, prema izvješću Nacionalnog stožera, evidentirano 126 novih slučajeva pa broj aktivnih slučajeva iznosi 2212. 136 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Dvije su osobe preminule.

Nakon što su nove mjere uvedene za dio Dalmacije, Stožer je na jučerašnjoj presici izvijestio o sastanku s predstavnicima županijskih stožera na kojem se razgovaralo o daljnjim mjerama.

Rekao je kako lockdowna na razini cijele zemlje ne bi trebalo biti te kako će se žarišta gasiti lokalno, a ako se vidi da većina lokalnih stožera ima slične zahtjeve, rekao je Božinović, neke se mjere mogu donijeti na razini cijele zemlje.

“Duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan lockdown, a na vrijeme nam treba javiti za žarišta kako ne bismo morali odlukama zahvatiti i šire od onoga što je potrebno i moguće u datom trenutku”, rekao je.

Županijski stožeri jutros objavljuju nove podatke, a dnevno izvješće Nacionalnog stožera očekuje se, kao i svakoga dana, u 14 sati.

Alemka Markotić: Spremni smo i za velik broj oboljelih, a mogućnost ponovne zaraze koronavirusom ne isključuje


Komentari