U REMETINCU UMRO ZATVORENIK: U zatvoru je kaos, na 19 osoba jedan čučavac, nema medicinskih sestara pa policajci dijele tablete

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

U Remetincu je u subotu 1. svibnja preminuo istražni zatvorenik kojem je istražni zatvor određen rješenjem Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, a smrt su utvrdili djelatnici Hitne medicinske pomoći, doznaje 24sata iz Uprave za zatvorski sustav koja dodaje kako na tijelu nisu utvrđeni znakovi nasilja.

O ovom događaju obaviještena je i nadležna policijska postaja koja je “poduzela zakonom propisane radnje.” Uzrok smrti istražnog zatvorenika bit će poznat nakon obdukcijskog nalaza. Ovo je peti zatvorenik koji je u posljednja četiri mjeseca umro u Remetincu.

Zatvorenik Ivica R. (39) iz Lobora koji je u zatvor na izdržavanje kazne primljen dan ranije umno je 25. ožujka. U 7 sati nije bio na prebrojavanju zatvorenika, navodno mu je pozlilo i liječnica ekipe Hitne pomoći koja je pozvana mogla je samo konstatirati smrt.

Stjepan Pavletić (79), zvani “Beli Konj” preminuo je 17. veljače u bolnici, dan nakon preprate u Remetinec u koji je dospio zbog ponovnog posjedovanja i preprodaje kokaina, a nakon što mu je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Sredinom siječnja preminuo je Dalibor M. (36) navodno zbog zlouporabe heptanona dok su drugog zatvorenika, koji je zbog predoziranja pao u komu, uspjeli spasiti. Lani na Badnjak u zatvoru je pozlilo Mirsadu Šečiću (27), koji je u izdržavao zatvorsku kaznu zbog nekoliko manjih kaznenih djela, hitno je prevezen u bolnicu, no nakon dva dana je preminuo.

Navodno je zagrebački zatvor krcat, u njemu ej osamstotinjak zatvorenika i zatvorenica koje prati, više puta isticali su pravosudni policajci, premali broj ljudi. Kako nemaju dovoljno prostora nedavno su skladište adaptirali u ćeliju u kojoj je 19 zatvorenica, tvrde 24sata, koje imaju samo jedan čučavac.

Zbog nedovoljnog broja medicinskih sestara, pravosudni policajci moraju dijeliti terapije, za što nisu educirani. Problem može nastati ako netko odredi krivu količinu ili pomiješa tablete, jer se ne zna tko će odgovarati pa zato veliki dio pravosudnih policajaca odbija dijeliti tablete i lijekove zatvorenicima.


Komentari