U godinu dana 157 novih ljudi: Ovako se zapošljava u Čistoći

CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kreće od veljače u novi reket Zagrepčana.

Povećava im cijene odvoza otpada da napuni blagajnu Čistoće, a jednakom brzinom puni i Čistoću novim podobnim zaposlenicima i to na plaće od 17.000 kn. U godinu dana ondje je zaposleno novih 157 ljudi. Javna je tajna da se ondje zna tko će se zaposliti i prije natječaja, a 24sata u svom velikom istraživanju za to ima i dokaze. Naime, još krajem rujna prošle godine 24sata su došli do saznanja da će se u Čistoći zaposliti Branimir Vulić (37) i to na mjesto koordinatora 1 gdje je plaća 17.000 kuna neto.

Tvrde da su informacije imali prije završetka natječaja. Nakon upita Čistoći, priča o njegovom zapošljavanju je nakratko stala no na kraju je Vulić ponovno zaposlen od 10. siječnja. Slično se zaposlio i umirovljeni general Vlado Šindler.

Šindler je rekao da je na radno mjesto došao jer “poznaje neke ljude tu, takva je situacija, a ja imam iskustva u organizaciji i tako”. Na upit što bi točno trebao raditi, rekao je da ne zna.

Kako doznaje 24sata, Šindler je zaposlen na radno mjesto koordinatora projekata III na razdoblje do 30. lipnja 2020. Dok se Šindler uhodava u posao za koji još ne zna točno što će raditi, a u Čistoći ne odgovoaraju na pitanja.


Drugi zaposlenik, Vulić, dobit će pak poziciju s plaćom 17.000 kuna neto za organizaciju i koordinaciju Sektora održavanja javnih površina iako nema dana radnog iskustva u gospodarenju otpadom.

Javnosti je potpuno nepoznat, ali zato upućeni tvrde da ima člansku iskaznicu Bandićeve Stranke rada i solidarnosti. Vulić kaže da nije član niti jedne stranke.

Isti je slučaj s Antom Glavanom koji vodi Sektor odvoza otpada po pitanju iskustva u ovom sektoru, a koji je također na tom radnom mjestu od 10. siječnja. Iz Čistoće su nam prije četiri mjeseca naveli kako oni ne namještaju natječaje.

“Zagrebački Holding Podružnica Čistoća ne namješta natječaje pa tako ni ovaj natječaj nije namješten. Nije nam poznata informacija da su se imena kandidata znala ranije, imenovane osobe nisu zaposlenici ZGH, odnosno nije im ponuđeno sklapanje ugovora o radu sa Zagrebačkim Holdingom”, odgovorili su prije četiri mjeseca iz Čistoće na upit tog portala. Istina je da tada još nisu bili sklopili ugovore s ljudima za koje su novinari 24sata unaprijed znali da će ondje biti djelatnici.

Po Zakonu o pravu na pristup informacijama (čl 10. stavak 1.) tijela javne vlasti obavezno moraju učiniti dostupne obavijesti o raspisanim natječajima, dokumentaciju potrebnu za sudjelovanje u natječajnom postupku te obavijesti o ishodu natječaja. Za razliku od Vulića i Glavana, umirovljeni general ima iskustva u gospodarenju otpadom.

Naime, Šindler je 8. studenog Čistoći je poslalo zamolbu za zapošljavanje na četiri sata.

Objasnio je kako vjeruje da bi se svojim znanjem i iskustvom uklopio u njihov tim. Prije Domovinskog rata radio je u komunalnoj tvrtki Kograp kao tehničar, poslovođa pa i voditelj pripreme rada. Do srpnja 1991. kada je otišao u MUP radio je kao direktor OOUR Komunalije. U Hrvatskoj vojsci Šindler je obavljao razne dužnosti u brigadi od pomoćnika do zapovjednika. Kasnije je u Glavnom stožeru oružanih snaga također obnaša razne dužnosti od načelnika odjela preko šefa kabineta načelnika do zapovjednika ZOS-a. Bio je i vojni izaslanik u SAD-u i Kanadi. Završio je Zapovjednu stožernu školu OS RH i Kraljevski koledž za obrambene studije u Londonu.

Komentari

loading...
-->