Tuđmanova obitelj, Konzum, Dioki: Isplivao popis ‘Bandićevih prijatelja’ koji gradu duguju milijune kuna

FOTO: Facebook

Gradski ured za imovinu i imovinsko-pravne poslove Gradu duguje 21,1 milijun kuna, Konzum 11,5 milijuna, Zagrebački velesajam 10,5 milijuna, Zagrebački holding 9,4 milijuna, Jadran film, tvrtka gradonačelnikova prijatelja Vinka Grubišića, 5,2 milijuna.

Tvrtke gradonačelnikovih prijatelja, kako ih je nazvao gradski zastupnik Renato Petek na presici u srijedu ujutro na kojoj je iznio i ostale detalje, najveći su dužnici Gradu Zagrebu s pozicije komunalne naknade, kumunalnih doprinosa, zakupnine i spomeničke rente.

Pravne osobe s potraživanjima većim od 50 tisuća kuna ukupno duguju Gradu 941 milijun kuna, što znači da je ukupno dugovanje vjerojatno i veće. Taj se dug odnosi na razdoblje do 30. studenoga 2018., od kojega dugovi za komunalnu naknadu iznose 516,7 milijuna kuna, komunalne doprinose 170 milijuna kuna, spomeničku rentu 31,6 milijuna kuna i za zakupnine 224,8 milijuna kuna.

“Polovica je naplativa ako bude volje”, kaže nam Petek koji najavljuje da će tijekom veljače predložiti da sve ovo bude tema točke dnevnog reda.

Podsjetio je i na apsurd iz 2011. godine kada je, kaže, tablica s dužnicima bila na stranicama grada, a onda je netragom nestala.

“2012. je nestala i nikad više nije objavljena, stranica je imala redizajn..”, prisjetio se dodavši kako nema razloga da opet “lista srama” ne bude na stranicama Grada.

Posebno se danas osvrnuo i na tvrtke koje su u vlasništvu ljudi koji se povezuju s milanom Bandićem, a koji s Gradom dobivaju nove poslove iako već imaju velika dugovanja.

“Iz dokumentacije je vidljivo kako oni vlasnici tvrtki koji su prijatelji s gradonačelnikom Bandićem (javno se hvali tim prijateljstvima s vlasnicima građevinskih tvrtki) bez obzira na višegodišnje dugove dobivaju nove poslove s Gradom, a najsvježiji je primjer tvrtka Pionir koja je dobila posao izgradnje Sljemenske žičare, a dio je grupacije istog vlasnika u kojoj se nalazi tvrtka Munis koja Gradu godinama za komunalni doprinos duguje 13 milijuna kuna, a prvi dug datira iz 2012. Prema Odluci o komunalnim doprinosima stoji da onaj tko komunalni doprinos nije platio za prethodnu građevinu, ne može početi graditi novu građevinu. A kako onda tvrtka Munis dobiva nove dozvole i tako već 10 puta, a ostaje dužna za sve ranije izvedene projekte? Iz ovih podataka proizlazi da su neki u povlaštenom položaju jer ne moraju platiti dugove niti im se naplaćuju!”, kazao je.

Popis dužnika možete pogledati na poveznici.

Petek je dodao i kako nije jasno kako je Anić Holding, nakon što je 2010. godio bio dužan 1,8 milijuna kuna, opet dobio ugovor za najam na Jelačić placu te da su Gradu između ostalih dužni i članovi obitelji prvog predsjednika Franje Tuđmana koji su iza Domovine holdinga ostavili ukupni dug od 678 tisuća kuna.


Komentari