TRAŽITE STAN ZA NAJAM? Evo u kojem je kvartu najskuplji, a u kojem najjeftiniji

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Da su cijene stanova u Zagrebu paprene, nije tajna. Analiza oglasnika Njuškalo pokazala je zanimljive rezultate kada je u pitanju najam nekretnine, od cijena po kvartovima, veličine pa sve do zastupljenosti. Naime, čak 45 posto stanova za najam nalazi se upravo u glavnom gradu Hrvatske.

Slijedi Primorsko-goranska županija s 29 posto, od čega se 67 posto stanova za najam nalazi u Rijeci, zatim Splitsko-dalmatinska sa 16 posto, pri čemu je 86 posto raspoloživih stanova u Splitu.

Po visini cijene najma, prvo mjesto zauzima Zagreb, a najviše se nude stanovi veličine od 40 do 70 kvadratnih metara, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude. Najtraženiji su oni od 40 kvadratnih metara.

Najzastupljeniji u ponudi su stanovi od 60 kvadratnih metara, a za stan te površine prosječne cijene su u Gornjem Gradu gdje ćete za stanarinu trebati izdvojiti 646 eura mjesečno, što je 5,2 posto više nego u 2020. godini. Po identičnoj cijeni plaćat ćete stan u  Donjem Gradu, koji bilježi i blagi godišnji pad cijena najma, za 2,1 posto.

Gdje je najam najskuplji/najjeftiniji?

Cijena najma na Trešnjevci poskupjela je za gotovo sedam posto, a za stan od 60 kvadrata mjesečno ćete plaćati prosječnih 569 eura. Za stan iste veličine, dobit ćete najam po cijeni od 540 eura na Trnju, Trešnjevci – sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu – zapad, koji uz gradske četvrti Stenjevec i Podsused – Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Za stanovanje u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, mjesečno vam je potrebno 335, odnosno 397 eura. Time su ovi kvartovi najpovoljniji, ako gledamo stanove površine od 60 kvadrata.

Koji je kvart najpopularniji?

Ipak, najtraženiji stanovi su nešto manji, od 40 kvadrata, prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Također, Zagrepčani najradije biraju Trešnjevku koja je najpopularnija na tražilici Njuškala. Nakon spomenutog kvarta slijedi, Gornji i Donji Grad, Maksimir i Trnje, gdje je najam stana od 40 kvadrata nešto skuplji, pa se za njih mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Sukladno tomu, za najam stana od 50 kvadratnih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više po kvadratu.


Komentari