Tomislav Stojak podsjetio nas je na minus od 1,3 milijarde kuna u gradskom proračunu: ‘Ne pomažu ni čamci za spašavanje’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, Tomislav Stojak, podsjetio je Zagrepčane u utorak na minus u Gradskom proračunu koji iznosi čak 1,3 milijarde kuna. Radi se o proračunu za 2019. godinu, a Stojak je to nazvao “financijskim brodolomom”, piše Jutarnji list.

Za takav minus krivi izravno Milana Bandića i rasipničku politiku koju provodi on i njegova uprava. Stojak je ustvrdio kako ovakvom proračunskom minusom “ne pomažu ni prsluci niti čamci za spašavanje”.

“To su ogromni novci koji govore u kakav financijski ponor može upasti Zagreb, ako se nastavi ovako neodgovorna i rasipnička politika gradonačelnika i gradske uprave”, kazao je te dodao kako je Državna revizija ustvrdila da je minus 2018. godine iznosio 700 milijuna kuna. To znači da je u godinu dana Bandić uspio zadužiti grad za još 600 milijuna kuna.

Stojak je upozorio i na gradske projekte kojiima cijena raste tijekom izvedbe, kakav je bio i onaj Sljemeske žičare koja će na kraju koštati oko milijardu kuna umjesto planiranih 300 milijuna. Osim toga, Grad ima kredite na četiri milijarde kuna, a Državna revizija utvrdila je 2018. i da su sporna potraživanja Grada veća od 1,1 milijarde kuna.

Podsjetio je i da je kompanija koja gubi najviše sredstava ZET koji svake godine vraća leasing za niskopodne tramvaje, nositelj je kredita za žičaru, a svaku godinu završava s 50 do 80 milijuna kuna gubitka.

“Samo onu godinu kada se dizao kredit za žičaru ZET je završio u plusu, i to pomoću financijskih malverzacija, kako bi mogao preuzeti kredit koji Grad nije mogao dići”, istaknuo je Stojak, te zaključio kako Grad neće moći podmiriti 20 posto sredstava za obnovu nakon potresa koja su predviđena Zakonom o obnovi.


Komentari