TOMAŠEVIĆ PORUČIO: Ako ne želite poskupljenja ništa od ukidanja prireza

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Na redovnoj konferenciji za medije  u utorak gradonačelnik je Zagreba Tomislav Tomašević u komentirao najavljenu poreznu reformu kojom se želi ukinuti prirez gradovima. Kazao je da u Zagrebu nema mjesta za dodatno porezno rasterećenje građana ako se žele zadržati iste cijene javnih usluga.

POLA ZAGREBA BEZ TOPLE VODE! Tomašević o puknuću vrelovoda: ‘Ne treba prebacivati odgovornost. Smanjenje računa? Pitajte HEP’

“Koji grad u Hrvatskoj ima javni prijevoz gdje karta košta 4 kune? Niske cijene dječjih vrtića? To se sve financira od prihoda u proračunu. Da bi ostale te cijene, mora ostati to isto porezno opterećenje”, rekao je Tomašević.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će se poreznom reformom koju će se detaljnije predstaviti idućeg tjedna, ukinuti prirez jedinicama lokalne samouprave. One će onda dodatnom stopom poreza na dohodak moći regulirati porezno opterećenje građana.

Iako nije htio otkriti o kojoj se dodatnoj stopi poreza na dohodak razmišlja, Tomašević smatra kako u Zagrebu nema mjesta za dodatno porezno rasterećenje, istaknuvši da treba pričekati detaljnu prezentaciju reforme.

Zabrinut je kako će to rješenje utjecati na velike gradove s obzirom na to da bi u njihovoj okolici moglo doći do spuštanja poreznih opterećenja. Tako će se gradovi nadmetati kako bi privukli što veći broj građana.

“Primjerice, Zagreb s milijardu kuna subvencionira javni prijevoz u Zagrebu, ne samo za građane Zagreba, nego i za građane svih okolnih gradova”, istaknuo je gradonačelnik i dodao da bi, u tom slučaju, Zagrepčani mogli zaključiti kako im se ne isplati drugima subvencionirati javne usluge.

Napomenuo je i kako je Zagreb u specifičnoj situaciji jer do 2024. mora ostvariti proračunski višak kako bi pokrio nelegalni minus u gradskom proračunu koji je naslijedila trenutna gradska vlast, a zbog kojega kasne plaćanja gradskim ustanovama.


Komentari