Svaki pravi Zagrepčanin mora znati koju tajnu skriva Ružica: Povijesno blago na današnji dan stiglo u naš grad

povijest.hr

Dana 22. srpnja 1862. godine dovršen je dogovor kojim je u Zagreb poslan jedan od njegovih najvrjednijih arheoloških spomenika – tzv. Zagrebačka lanena knjiga. Riječ je o najdužem sačuvanom zapisu na etruščanskom jeziku na svijetu. Zapis se nalazi na lanenom povoju kojim je bila omotana egipatska mumija, koja je istom prilikom također darovana Zagrebu.

Kako je ovaj vrijedan spomenik završio u Zagrebu? Bivši tajnik Austro-Ugarske kraljevske kancelarije Mihael Barić krenuo je na putovanje u Egipat 1848. godine. To je bilo vrijeme kad je u Europi egipatska kultura bila iznimno popularna. U Egiptu je upoznao pljačkaše grobnica od kojih je kupio vrlo neobičan suvenir – mumiju.

Barić je svoj novi suvenir smjestio u svoj dom u Beču, i to u vitrinu. Njegov brat poklonio je mumiju Jugoslavenskoj akademiji za znanost i umjetnost 1862. godine. Tek nakon 30-ak godina uočeno je da platno u kojem je umotana mumija nije egipatsko, nego da je riječ o etručšanskom pismu. A onda je zavladalo još veće oduševljenje kad su znanstvenici otkrili da je to najdulji natpis na etruščanskom jeziku na svijetu. Prozvali su je Ružica.

Platno, na kojem je ispisano 1130 riječi, potječe iz 4. st. pr. Krista i naziva se Zagrebačka lanena knjiga. Dugačka je 340 cm, a širina iznosi 35 cm. Odgonetnute su neke riječi povezane sa žrtvenim darovima i datumima svetkovina.

Etruščani su živjeli na području današnje Toskane u Italiji između 8. i 1. stoljeća pr. Kr. i nije poznato jesu li putovali čak do Egipta. Kako je ovo platno dospjelo u egipatsku grobnicu, još nije razriješeno. Uz mumiju je pronađen popratni papirus s podacima pokojnice i nekoliko poglavlja Knjige mrtvih. Znamo da se zvala Nesi-hensu, a njen suprug Paher-hensu. On je po zanimanju bio krojač koji je u Tebi izrađivao odjeću za kipove boga Amona.

Zagrebačka lanena knjiga i pripadajuća mumija danas se nalaze u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 


Komentari