Sravnjen sa zemljom: Kako je nestao još jedan kultni zagrebački restoran

Marko Ivša Ivošević‎/Facebook/Zakaj volim Zagreb

U “Domagoju” su brojni Zagrepčani stvarali najljepše uspomene.

Gradonačelnik Milan Bandić odlučio se na potpuno “čišćenje” Svetica i okolice od mnogih sadržaja koji, po njegovu mišljenju, ne dolikuju okruženju velebnog kompleksa koji je zamislio na toj lokaciji.

Podsjetimo, najavio je tako uklanjanje tržnice, ali i rušenje restorana Domagoj, kultnog mjesta poznatog po slavljenju nogometnih pobjeda i oplakivanju poraza, svadbama i raznim drugim proslavama koje su Zagrepčani u njemu obilježili.

Brisanje Domagoja s lica zemlje bila je i odluka HNS – a koja je donesena zbog gradnje velikog kampa na Sveticama.Pa iako je tržnica Borongaj za sad opstala, unatoč Bandićevim najavama uklanjanja, restoran Domagoj srušen je do temelja.

Zagrepčani su se prisjetili ovog kultnog mjesta u kojem su se stvarale brojne uspomene, zalivene suzama i smijehom te obilježene najbitnijim prekretnicama u njihovim životima.

Marko Ivša Ivošević‎/Facebook/Zakaj volim Zagreb
Marko Ivša Ivošević‎/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Mature, krizme, svadbe… najljepša su sjećanja stvorena u Domagoju, Dok su Dinamovci slavili pobjede, a oplakivali poraze, brojne su majke upravo u ovom restoranu nježno utisnule poljubac u glavicu tek rođene prve bebe.

Maturanti su slavili završetak najljepšeg perioda u životu, a jedan dječačić je sramežljivo iz prikrajka “škicao” Cicu Kranjčara, razrađujuđi detaljan plan kako da mu pristupi. Zvuci tamburica još nisu niti utihnuli, a “Domagoj” je već nestao pod kotačima bagera.

Zbog čega je sravnjen “Domagoj”

Zasmetao je megalomanskim idejama koje će se navodno realizirati na Sveticama, a koje “plivaju u mutnom”.

“Od 1. srpnja sve je na tragu peglanja i čišćenja cijelih Svetica. Otišao je balon, odlazi restoran ‘Domagoj’, odlaze štandovi. Ondje će se sve napraviti ‘kako Bog zapovijeda’, da izgleda kako treba”, kazao je Bandić u svibnju prošle godine.

Godinu dana nakon ove izjave, Zagrepčani još uvijek čekaju da se ” sve napravi kako Bog zapovijeda”. Podsjetimo, ovih dana priča oko Svetica ponovno se aktualizirala pojavom aneksa prvotno potpisanog Ugovora između HNS – a i Grada Zagreba. Tako su se u ponedjeljak, 25. rujna, lomila koplja na sjednicama radnih tijela Skupštine, a iako, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i sport, Ivica Lovrić, javnosti i skupštinskim zastupnicima tvrdi da se aneksom ništa bitno u Ugovoru ne mijenja, to nije točno.

Naime, u ankesu su vidljive tri sporne stvari – brišu se pojedine stavke i značajno se smanjuje površina građevina i sportskih borilišta te nestaje stavka druge faze radova u kojoj je trebala biti izgrađena atletska dvorana.

Druga zanimljiva stavka jest da je u prvotno potpisanom Ugovoru istaknuto da će se za projekt izdvojiti 92 milijuna kuna, dok je u aneksu ustanovljeno da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, unatoč činjenici da se obim posla znatno smanjuje.

“Po izradi projekta ustanovljeno je da bi iznos predviđen za gradnju bio oko 220 milijuna kuna, a vrijednost projekta potpisana ugovorom između Grada Zagreba i Hrvatskog nogometnog saveza je 92 milijuna kuna. U novi prijedlog projekta atletska je dvorana uvrštena u manjem obimu”‘, istaknuo je Lovrić na sjednici Odbora za obrazovanje i sport.

Lovrić nije znao obrazložiti kako je moguće da je Ugovor potpisan za 92 milijuna, a projekt je napravljen za 220 milijuna. Brisanje atletske dvorane u aneksu pročelnik je pokušao opravdati radovima na uređenju nove atletske dvorane na Zagrebačkom velesajmu, izgradnjom nove atletske staze u sklopu ŠRC-a Grana Klaka u Dubrav te obnovom atletske staze na stadionu Maksimir.

Treći i možda najsumnjiviji trenutak u aneksu jest pojava jedne nove tvrtke – Svetice sport d.o.o. Naime, prvotni Ugovor Grad Zagreb je potpisao s HNS – om, a aneksom ugovora bi se sve dužnosti i ovlasti vezane za izgradnju prebacile na ovu, fantomsku tvrtku.

Predsjednik tvrtke Svetice sport je Igor Kodžoman, a u njegovom nadzornom odboru sjede Davor Šuker, Damir Vrbanović, Zdravko Mamić, Vladimir Iveta i Ružica Bajrić.

 

 


Komentari