SEZONA KORONAVIRUSA: Stožer civilne zaštite ponovno se oglasio!

Foto. Damjan Tadic / CROPIX

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu jučer je potvrđena treća osoba oboljela od novog koronavirusa (COVID-19). Radi se o muškarcu koji se nalazi u izolaciji u KBC Rijeka, u dobrom općem stanju.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dao je županijskim stožerima nalog da od osnivača vrtića, škola i učeničkih domova na svom području zatraže osiguranje nužnih higijenskih mjera, odnosno specifičnih mjera zaštite prema preporukama HZJZ.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske poslao je županijskim stožerima civilne zaštite i područnim uredima Ravnateljstva civilne zaštite naputak o postupanju u zdravstvenim, obrazovnim i ustanovama socijalne skrbi.

Članovi Stožera civilne zaštite RH prezentirali su Skupštini Hrvatske gospodarske komore svoje dosadašnje aktivnosti te načine suradnje i komunikacije sa gospodarskim subjektima u Republici Hrvatskoj, vezano za mjere i aktivnosti koje se provode u suzbijanju širenja novog koronavirusa, a od važnosti su za funkcioniranje hrvatskoga gospodarstva i ublažavanje eventualnih posljedica s obzirom na novonastalu situaciju.

Stožer civilne zaštite RH na dnevnoj bazi prati stanje u svijetu, kao i broj ulazaka domaćih i stranih osoba u Republiku Hrvatsku iz država zahvaćenih virusom.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112. Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i planiranje aktivnosti u narednom razdoblju.


Komentari