S početkom idućeg mjeseca ova će banka prva u Hrvatskoj početi izdavati turističke kartice!

Pixabay

Moći će se plaćati i usluga chartera ili iznajmljivanje plovila, kao i ostale turističke usluge na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija, piše Poslovni.hr.

Prva banka koja će moći izdavati hrvatske turističke (Cro) kartice je Hrvatska poštanska banka (HPB), koja će biti spremna za otvaranje računa i izdavanje kartica sa 1. srpnjom, doznaje se iz Ministarstva turizma (MINT), iz kojeg iznose i da je naručeno 40 tisuća Cro kartica.

Osim HPB-a, sporazum su nakon provedenog natječaja Ministarstva turizma za poticanje domaće potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu do sada potpisale Agram banka te POBA (Podravska banka). I za njih može pretpostaviti da će početi izdavati karticu, kažu na upit Hine iz MINT-a, nakon što je Vlada ovog tjedna proširila obuhvat usluga u sklopu te mjere odnosno kartice i najavila početak primjene od 1. srpnja.

“Mjeru će provoditi Ministarstvo turizma u suradnji s poslovnim bankama koje su se prijavile putem javnog poziva. To su PBZ, HPB, OTP, RBA, AGRAM banka, POBA i ERSTE, od kojih je s tri potpisan i sporazum, a očekuje se da će HPB krenuti prvi s izdavanjem. Ostale banke će se priključivati provedbi sukladno svojim mogućnostima i poslovnim odlukama”, napominju iz MINT-a.

Podsjećaju da je o toj mjeri odlučila vlada s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa i potrošnje, čime se zaposlenima omogućuje pristupačniji odmor, kroz povećanje primitaka po osnovi rada i isplatu naknade za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika. Ta je naknada predviđena u iznosu do 2.500 kuna godišnje, kao neoporeziv primitak na koji se ne plaća porez na dohodak.

“Mjera se tehnički provodi putem Hrvatske turističke kartice (tzv. Cro kartica) u obliku elektronskog vaučera s funkcionalnostima platežne debitne kartice, koja glasi na ime radnika i ima rok valjanosti četiri godine te se izdaje pod međunarodnim kartičnim shemama Mastercard i Visa”, iznose iz MINT-a.

Plaćanje usluga tom će karticom, kako dodaju, biti moguće u svim ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge hrane i pića (restorani, kafići, fast food itd.), te u svim smještajnim objektima (hoteli, kampovi, pansioni, privatni smještaj itd.) koji prihvaćaju plaćanje putem bankovnih kartica.

Moći će se plaćati i usluga chartera ili iznajmljivanje plovila, kao i ostale turističke usluge na području Republike Hrvatske putem turističkih agencija.

“Svi ugostitelji i drugi pružatelji turističkih usluga koji prihvaćaju plaćanje putem redovnih bankovnih kartica, Visa i Mastercard, moći će primiti uplatu i putem Hrvatske turističke kartice na fizičkom prodajnom mjestu putem POS terminala i nikakva dodatna prijava sa strane pružatelja usluga (ugostitelja, turističke agencije ili charter kompanije) nije potrebna”, objašnjavaju iz tog ministarstva.

Ističu i da će se kartica moći koristiti cijele godine, neovisno o sezonama i na području cijele Hrvatske.

Iako ne iznose procjene koliko će se pružatelja usluga uključiti u provedbu te mjere, niti koliko ih se prijavilo za sudjelovanje i sa kakvim popustima koje bi dali korisnicima kartica, iz MINT-a kažu da vjeruju u odaziv i pružatelja usluga i poslodavaca koji će to ponuditi zaposlenicima.

“Moguće je i povećanje atraktivnosti same kartice kroz ostvarivanje određenih pogodnosti, neovisno o tome je li radniku isplaćen neoporezivi dio naknade ili ne. Stoga daljnji planovi za razvoj mjere idu u smjeru da se s turističkim sektorom definira odobravanje popusta za plaćanje Cro karticom, kao i proširenje u smislu omogućavanja isplate neoporezive naknade radnicima i u javnom i privatnom sektoru”, kažu iz MINT-a.


Komentari