‘RODILJAMA JE DRŽAVA OKRENULA LEĐA’ Više nijedno zagrebačko rodilište ne dopušta boravak očeva prilikom poroda

KB Sveti Duh, Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Rodilište na Svetom Duhu bilo je jedino zagrebačko rodilište otvoreno za pratnju na porodu, no sada su odlučili kako žene moraju rađati same, bez osoba koje dobro poznaju i kojima vjeruju, objavila je Udruga Roda.

“Sada Zagreb nema ni to jedno rodilište gdje je (bila) moguća pratnja”, upozorili su iz Udruge te naglasili kako istovremeno turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku.

“Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim ‘brzim testovima’ koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište. Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište? Zašto rodilje moraju rađati same, bez pratnje”, pitaju se iz Udruge Roda.

Oštro osuđuju Ministarstvo zdravstva.

“U zadnjih godinu dana, više nego ikad, očito je koliko naša država mari o pravima i potrebama rodilja. Dok je u drugim europskim zemljama pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, kod nas Ministarstvo zdravstva (opet) kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama”, poručuju Rode.

Ističu kako su prema njihovim informacijama za pratnju trenutačno otvorena rodilišta u Rijeci, Puli, Čakovcu, Pakracu, Vinkovcima, odnosno jedan KBC od ukupno sedam, ili četiri opće bolnice od ukupno 23.

“I tako je već godinu dana gotovo 80 posto rodilišta zatvoreno za pratnju, a trudnicama i rodiljama je država ponovo okrenula leđa”, zaključuju.

Jedino zagrebačko rodlište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, jučer je odlučilo da žene moraju rađati…

Objavljuje RODA – Roditelji u akcijiPetak, 2. travnja 2021.


Komentari