Ravnateljicu dječjeg vrtića nitko nije upozorio na nečist zrak: ‘Kako da zaštitimo djecu ako ne znamo da su ugrožena?’

Foto: Marin Tironi / CROPIX

Građani Novog zagreba ne miruju. Nakon što je jutros objavljeno da je narušena kvaliteta zraka u gradu, posebno u Dugavama, odlučili su prekinuti šutnju i upitati vlasti zašto su stanje do sada ignorirale.

“Inicirali smo da se ispita kvaliteta zraka i koje su obaveze vrtića po tom pitanju. Iz Grada za sada nismo dobili nikakvu obavijest, no razgovaramo i s Nastavnim zavodom Andrija Štampar te čekamo njihovu službenu uputu”, rekla je za Jutarnji ravnateljica dječjeg vrtića Tratinčica u Dugavama nakon što su se građani tog zagrebačkog kvarta digli na noge zbog loše kvalitete zraka.

U dijelovima Zagreba indeks zraka vrlo loš: Izdane posebne upute za građane

Naime, stanovnici Dugava posljednjih tjedan dana redovno prate indeks onečišćenja zraka na stranici zrak.imi.hr Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu koji podatke preuzima s mjerne postaje Zagreb 3. Prema podacima koje su građani zabilježili 10. 1. i 9. 1., indeks onečišćenja zraka bio je vrlo visok.

Da je kvaliteta zraka u Dugavama loša, može se vidjeti, tvrde, i na stranici Europske agencije za okoliš na kojoj je, kada se provjere navodi građana, piše da je kvaliteta zraka u 14.00 sati, prema podacima mjerne postaje Zagreb 3, bila vrlo loša.

Ravnateljica vrtića Tratinčica kazala je i kako se na mjernoj stanici Zagreb 3 prošlog tjedna pojavila greška te da ne znaju radi li se o grešci ili je s parametrima sve u redu te da će sve znati nakon upute iz Zavoda Andrija Štampar. Iz Zavoda su rekli da su upoznati sa situacijom u Dugavama.

Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb istok te članica radne skupine za praćenje kakvoće zraka Jakuševca i okolice, tvrdi kako je u nedjelju zrak u Dugavama bio maksimalno onečišćen u odnosu na cijelu Europu.

“Zagreb je, ako ne gledamo Sarajevo, u nedjelju imao maksimalno zagađen zrak. Kada pogledate na stranicu Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, tamo piše da u se u takvim situacijama djeci ne preporučuje tjelesna aktivnost na otvorenom. Ako nitko službeno ne kaže ravnatelju vrtića da djeca ne idu na zrak, onda on to neće znati jer nije dužnost vrtića da prati kvalitetu zraka”, ističe Mikić Muha.

Kaže i kako je sve prijavila okolišnoj inspekciji Državnog inspektorata, Gradskom uredu za gospodarstvo i Zavodu Andriji Štampar te da je od njih dobila odgovor da građani sami mogu pratiti kvalitetu zraka putem dostupnih web stranica relevantnih institucija.

Mikić Muha ističe kako je kvaliteta zraka u Novom Zagrebu bila problematična tijekom cijele prošle godine.

“To nije sporno, vidi se sve u izvješćima, ali je sporna to što Grad šuti o tome. Podatke pratim posljednjih godinu i pol intenzivno. No, građanstvo se nikada nije obavještavalo o lošoj kvaliteti zraka, što je neprihvatljivo. Imamo zrak druge kategorije i to po četiri elementa, a to su ozon, čestice PM10, sumporovodik i benzo(a)piren. Zimsko je doba i naravno da je zrak pojačano loš. Tražila sam preko Vijeća da se Grad uključi u rješavanje problema i da se otkrije koji su sve zagađivači”, tvrdi.

Kaže i kako je prije točno godinu dana osnovana radna grupa za praćenje kakvoće zraka Jakuševca i okolice i za iznalaženje rješenja sastavljeno od sedam članova: troje vijećnika, predstavnika iz Nastavnog zavoda Andrija Štampar, predstavnice Gradskog ureda za gospodarstvo, predstavnika Zrinjevca i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

Radna grupa je, objašnjava, ustanovila moguće zagađivače zraka. “Tu radi velikim dijelom o problematici svinjogojskih farmi koje se nalaze ispod odlagališta koje su u zoni u kojoj već osam godina tamo ne bi trebale biti. Ne možemo za sve optužiti odlagalište niti ja to želim, ali bi trebalo vidjeti koliki utjecaj u zagađenju zraka ima odlagalište, koliki kompostana, možda i toplana i ložišta”, zaključuje.

Na području Zagreba prvih 14 dana ove godine zabilježen je loš ili vrlo loš indeks kvalitete zraka, objavili su danas iz Gradske uprave.

Zabilježene su visoke vrijednosti lebdećih čestica PM, osobito na mjernoj posatji Zagreb 3 u Dugavama, gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti. Stoga syu građanima izdata upozorenja Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar kako bi se izbjegle negativne posljedice po zdravlje.

Što učiniti i tko se najviše treba čuvati?

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za slijedeće skupine građana:

  • djecu,
  • trudnice,
  • osobe starije životne dobi,
  • osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava,
  • osobe naručenog imunološkog odgovora
  • i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

Savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.

Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.

Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.


Komentari