‘RASPLAKALA SAM SE OD TUGE I JADA’ Zagrepčanka otkrila kakav je prizor zatekla na groblju: ‘Sramota za naš grad’

Ilustracija (Foto: Grad Zagreb)

Gradsko groblje mjesto je koje bi trebalo biti održavano redovito i s poštovanjem. No, čini se da to nije slučaj u Sesvetama. Povodom toga, na mail [email protected] obratila nam se čitateljica koja je upozorila na alarmantno stanje na Markovom polju.

“Moje pitanje se odnosi na održavanje gradskih groblja, konkretno na groblje Markovo polje. Naime, danas sam bila na vječnom počivalištu mog oca i rasplakala se od tuge i jada kada sam vidjela na što groblje sliči. Zmazano, nepokošena trava, a pogotovo grobovi koje očito nitko ne obilazi. Konkretno, pored spomenika moga oca je jedan takav”, upozorila je.

Smatra da je odgovornost na građanima, ali i da bi trebao intervenirati i Grad.

“Ja grob mog oca redovito obilazim i održavam, ali pored njegovog je grob koji očito nitko ne obilazi jer vise ni križa nema, a trava mi je danas bila do vrata. I ono malo po rubovima što je pokošeno nije počišćeno pa zmazanoći nema kraja. Sramota neviđena za naš grad, naravno među ostalim sramotama. Poslala sam e mail direktno gradonačelniku, ali kao da će ga netko pročitati”, upozorila je.

Slijedom toga, poslali smo upit Gradskim grobljima, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Inače, ovo nije prvi put da su gradska groblja u problemu.

Gomila smeća na Mirogoju i Miroševcu

U travnju smo objavili videosnimke na kojima se vidi gomilanje smeća u blizini gradskih groblja Mirogoj i Miroševac.

“Sa ta dva groblja, ni krupni ni sitni otpad, nije se odvozio već neko vrijeme, što smradom i vizualno počinje smetati građanima koji posjećuju grobove svojih najmilijih. A i sramota je i zapravo, nezamislivo. Dok nismo pogledali video, mislili smo da je riječ o lažnoj dojavi. Međutim, tako je kako je – brda otpada pojavila su se, nakon parkova i raznih slijepih ulica – i na mjestima vječnog mira”, upozoravali su tada iz Udruge ekologija grada.

Neopisivi smrad

Da ovaj problem nije od jučer upozorio i je jedan čitatelj ispod našeg članka koji je objavljen na Facebook stranici portala Zagreb.info.

“O da zamijetili smo, to su nam prvi susjedi. Već godinama je ovako. U proljeće i ljeti je najgore, širi se neopisivi smrad koji ulazi u kuće kroz zatvorene prozore. Nije to samo suho cvijeće i dogorjele svijeće, tu su i ljesovi, trule daske od ekshumacija, zemlja. Dva puta je gorjelo, intervenirali su vatrogasci. Kad puše vjetar drveće u vrtovima nam je puno plastičnih vrećica kao da je bila poplava. Nakon svake prijave odvezu smeće, a onda sve ispočetka”, komentar je čitatelja, a brojne je taj prizor zgrozio.

Iz Holdinga su pak ustvrdili da nema razloga za paniku jer je otpad najvećim dijelom biorazgradiv i, kako kažu, propisno se zbrinjava.


Komentari