Prihvatila sam izazov i nekoliko dana ću živjeti bez korištenja vlastitog automobila

Matthew Henry

Tjedan dana bez korištenja osobnog automobila zvuči kao pravi izazov, a ja sam ga odlučno prihvatila i time se priključila Europskom tjednu mobilnosti 

Sve je počelo 2000. godine kada je bivši član Europske komisije za okoliš Margot Wallström ustanovio “Dan bez automobila”. Inicijativa je trebala poslužiti kao prilika da gradovi pokažu koliko im je stalo do njihovog okoliša. Ideja je bila da gradovi na taj dan prezentiraju područje centra grada u drugačijem svjetlu i provedu aktivnosti usmjerene ograničavanju kretanja motornih vozila.

“Dan bez automobila” doveo je do Europskog tjedna mobilnosti koji se već 15 godina zaredom organizira od 16. do 22. rujna i posvećen je održivom kretanju. Glavni ciljevi su da se promoviraju postojeće politike, inicijative i najbolje prakse vezane uz održivo kretanje u urbanim sredinama, doprinesu podizanju svijesti građana o štetnom utjecaju na okoliš i kvalitetu života, budu dio europske kampanje dijeleći zajedničke ciljeve i identitet s ostalim europskim gradovima, naglase svoju opredijeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja te pokrenu nove dugoročne mjere i politike.

logo-s-gradom

Posljednja istraživanja su pokazala da bi dvije trećine Europljana radije koristilo aplikacije nego kupilo automobil

Više od dvije trećine (67%) europske gradske populacije vjeruje kako su aplikacije dobra alternativa posjedovanju automobila, zaključak je nove ORB-ove ankete. Pokazalo se kako većina stanovnika tih europskih gradova radije poseže za aplikacijama nego ključevima automobila.

U Hrvatskoj podaci koje je za Uber prikupio Hendal na uzorku od 1741 korisnika pokazuju kako najveći udio (dvije trećine njih), uz Uber, koristi tramvaj. 40% kombinira ga s autobusom, a nešto manje od trećine (32%) također vozi bicikl. Svaki deseti korisnik koristi usluge Ubera svaki dan; polovica njih nekoliko puta tjednom ili jednom tjedno, a trećina 2-3 puta mjesečno.

Korištenje aplikacija za pametne telefone poput Ubera

Diljem deset europskih gradova, više od četvrtine (26%) stanovnika u dobi od 18 do 54 godine u zadnjih je godinu dana putem aplikacije naručilo prijevoz automobilom. Stanovnici Pariza i Londona najčešći su korisnici aplikacija kao što je Uber, a gotovo pola (48% odnosno 46%) ih je izjavilo da su u posljednjih 12 mjeseci naručili vožnju. Uber danas bilježi više od 11 milijuna aktivnih korisnika samo u Europi (bez Rusije). Odnosno, broj Europljana koji koriste Uber gotovo se udvostručio od rujna prošle godine.

Za nekoliko dana donosim vam opsežan članak na temu kako sam preživjela nekoliko dana bez korištenja vlastitog automobila.


Komentari