POSLJEDICE EKSTREMNIH VRUĆINA! Zagrebački hitnjaci otkrili koliko su intervencija imali samo u jednom danu

Hitna pomoć (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Zbog visokih temperatura, zagrebačka Hitna pomoć u srijedu je imala povećan broj intervencija. Voditelj smjene, specijalist hitne medicine Darko Sinjeri otkrio je da je njih oko 220 izazvano vrućinom.

Najčešće je riječ o kroničnim bolesnicima koji imaju problem s povišenim krvnim tlakom, odnosno srčanim bolesnicima, dijabetičarima, astmatičarima te osobama s problemom dišnog sustava.

Sinjeri ističe da su preporuke uvijek iste, a to je bolesnici uzimaju terapiju, a svi ostali trebaju nadoknađivati veći gubitak zbog znojenja. Također se preporuča izbjegavanje boravka na otvorenom između 10 i 17 sati, a u slučaju da morate obavljati teške poslove, poželjno je to činiti rano ujutro ili u kasnijim večernjim satima. Ako izlazite van tijekom visokih temperatura, nosite laganu odjeću od prirodnih materijala i zaštitite se pokrivalom za glavu, ističe Sinjeri.

Valja prilagoditi i prehranu pa se preporučuje jesti manje i tekuće obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama.

“Također treba pripremiti miješano svježe voće, tzv. smoothie, ili laganu juhu da se organizmu vrate izgubljeni minerali, vitamini i elektroliti”, naglašava liječnik.

Rashlađivanje prostora u kojem se boravi je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. Idealna sobna temperatura tijekom dana treba biti ispod 32 Celzijeva stupnja, a 24 stupnja noću.

Preporuke kako se zaštititi od toplinskog vala početkom ovog tjedna objavio je i  Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

SITUACIJA JE OZBILJNA! Oglasio se i Štampar: Ovi savjeti nekome mogu spasiti život

Što kažu meteorolozi?

Dobra vijest je da ćemo tijekom vikenda malo odahnuti.

“Potkraj radnog tjedna u unutrašnjosti će temperatura zraka još malo porasti, no za vikend osvježenje i završetak toplinskog vala. Najviše dnevne vrijednosti bit će oko 30 stupnjeva, ali će osjećaju svježine pridonositi umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar.

Na moru se uz obilje sunčana vremena nastavlja razdoblje vrućine. U petak će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a zatim u subotu, kada će ponovno porasti opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, bura i sjeverozapadnjak”, otkrila je meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.


Komentari