Ponosni smo što smo je imali! Znate li koji je dio Zagreba obožavala Vesna Parun?

FOTO: Facebook

Kažu da umjetnici nikad ne umiru jer vječno žive u svojim djelima. Tako je u slučaj

u naše Vesne Parun, književnice koja je svojim plodnim književnim djelima ostavila neizbrisiv trag na hrvatskom tlu.

“Ženski Tin”, kako su ju nazivali neki, je rođena 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu blizu Šibenika, a od malih je nogu pokazivala ljubav i strast prema čitanju, navodi autorica Milana Vuković Runjić u knjizi Proklete Hrvatice.

FOTO: Facebook

U toj je knjizi životopisno opisala priču jedne od najvećih naših književnica. Preminula je 25. listopada 2010. godine u stubičkim Toplicama, a danas bi slavila svoj 97 rođendan.

Dan danas ju pamtimo po svojim mnogobrojnim djelima i kao neizostavni dio lektire, a svoju je prvu pjesmu pod nazivom“Pramaljeće” objavila već sa 10 godina.

FOTO: Facebook

Živjela je u svojem skromnom stanu u Dubravi, a vrijeme kratila u u zrinjevačkoj kavani Splendid, opisuje autorica Vuković Runjić. Iako je svoje zadnje dane provodila po bolnicama boreći se za svoj život, prije toga putovala je istim travajima i autobusima kao i mi danas po velikom, bijelom Zagrebu.  Život je provela u neimaštini i sromaštvu, željna kruha i ljubavi.

Njezina je priča puna boli i tuge, ali je to uspjela pretočiti u remek djela na kojima su odrasle, i na kojima će odrastati, mnoge generacije.


Komentari