(FOTO) Odabrali smo 5 kultnih zagrebačkih mjesta gdje jedemo najbolje ćevape

Press

Nije tajna da se “prodajemo” za dobre ćevape 

Mnogo je mjesta u Zagrebu gdje možete pojesti odlične ćevape, a svatko od nas ima neke kriterije koje oni trebaju zadovoljiti. Dok netko živi za meso, netko živi za toplu masnu lepinju. I to je legitimno. Nećemo se puno miješati, ni raspravljati, već ćemo vam samo otkriti naša omiljena mjesta koja biramo kad se poželimo ćevapa.

Pečenjarnica “CVJETNO”, Cvjetna cesta 21A 

Stara mala pečenjarnica starog kova, sagrađena od lima. Unutrašnjost broji tek nekoliko stolova za po 4 osobe dok je terasa nešto veća i najčešće ljudi i sjede vani. Oko terase zelenilo i čempresi, ali to je ondje potpuno nevažno. Tamo su ćevapi u fokusu, a mnogi Zagrepčani se kunu da su tamo najbolje “pločice”. U ponudi su navedene “pločice” od 4 mini ćevapa, a možete birati između velike i male porcije. Šiš ćevap za one koje vole nešto ljuće meso. Lepinja je fina podatna taman kakva treba biti i luk je jedina stvar koju ondje možete dobiti. Ajvara nema i to je malo problematično, ali uvijek progledamo kroz prste. Cijene su vrlo prihvatljive za svačiji džep, dostave nema, ali možete se dovesti s automobilom ili biciklom po svoju naručenu  klopu.

10675717_10204902230208966_67414078930804054_n

Kod Srbina (Bistro MZ), Antuna Augustinčića 8

“Mazalice su top. Roštilj je top. Obavezna destinacija prije tekme” – samo je jedan od komentara koje možete pronaći kada guglate ćevape Kod Srbina. Ako usporedimo s gore navedenim mjestom, ovaj bistro je puno ozbiljnije mjesto za dobru klopu. Nalazi se na Ravnicama, a ime Kod Srbina postalo je sinonim za ćevape. Otvoreni su oko deset godina i mogu se pohvaliti velikom ponudom jela koja uključuju mućkalicu, vješalicu, gurmansku pljeskavicu i naravno, ćevape. Jela s roštilja njihova su specijalnost i ovdje možete okusiti autohtona jela domaće srpske kuhinje i istočnjačke gastro okuse. Uz navedenu ponudu ondje možete skoknuti i na gablec. Špek fileki, grah s rebricama, sarma jela su koja možete pojesti za 25 kuna. Skroman interijer s fotografijama hrane na zidovima (!?) odiše domaćom atmosferom, a fotografije govore same za sebe. Cijena porcije ćevapa je 30 kuna.

1454558_10153527130408105_2759412226834997975_n

Sofra, Radnička cesta 50, Borovje, Vrbani

Tko nije još bio u Sofri, nije jeo bosansku kuhinju u Zagrebu. Zanimljivim spojem bosanske kuhinje i originalnog interijera (koji je stvarno lijep i autentičan) nastala je Sofra, uspješan restoran koji već pet godina posluje na adresi Radnička cesta 50 u Zagrebu u sklopu Green Gold centra. Njihova priča započinje prvim restoranom Sofra Borovje koji je otvoren 2006.godine, na već poznatoj adresi u zagrebačkom naselju.  Restoran je dobio naziv Sofra (turski), prema karakterističnom niskom stolu oko kojeg se sjedi na podu. Drugi restoran Sofra Point otvoren je 2014.godine u Point centru, zagrebačko naselje Vrbani.

Sofra je koncept bosanskog restorana čije ime je postalo sinonim za bosansku gastronomiju u Zagrebu, a vrhunska ponuda bosanskih delicija i tradicionalnih specijaliteta koji se poslužuju u autohtonom bosanskom ambijentu, učinila je jednostavnim da se dobar glas koji prati ovaj restoran proširi gradom te se Sofra vrlo lako, ali i itekako zasluženo smjestila u sam vrh restorana koji nude tradicionalnu kuhinju. Tamo pak možete uživati u bosanskim specijalitetima svih vrsta pa ćevapi možda padaju u drugi plan. Ali, savršeni su i vrijedi ih probati. Ćevapi, šiš ćevapi ili kombinacija, greške nema. Cijene se kreću oko 40 kuna po porciji.

Mrvica Grill, Ul. kneza Branimira 67

Mrvica grill već više od 20 godina na Branimirovoj tržnici nudi sočne i ukusne ćevape, šiš ćevape, pljeskavice, ražnjiće i odreske iz vlastite proizvodnje. Meso je 100% junetina domaćeg podrijetla, a restoran je jedan od rijetkih čiji su sastojci meso, sol i češnjak bez ikakvih dodatnih primjesa. Mrvica posjeduje vlastitu proizvodnju, veleprodaju i maloprodaju gdje vjerni gosti kupuju za svoje domove, razne priredbe ili pak restorane, kao i grillove sirove proizvode ćevape, pljeskavice i šiš. Naš kolega tvrdi da su ondje najbolji banjalučki ćevapi i ostaje vjeran njima, a njihova cijena iznosi od 28,00 do 28,00 kuna. Odlična je stvar što imaju besplatnu dostavu na području Zagreba za narudžbu iznad 40,00 kuna. 

 

cevapi-porcija

 

Tvornica pljeskavica Kosta, Savska cesta 107 

Tko prati dobar roštilj zna tko je Chef Kosta Kostadin Stefanović. Tvornica pljeskavica Kosta mjesto je na Savskoj cesti 107 i iako je nazvana tvornicom, radi se o malom lokalu gdje se hrana sprema onog trena kada je gost naruči i gotovo sve se radi ručno. Specijalitet kuće je poznati “Leskovački voz” koji vam nudi guštanje u različitim okusima i vrstama jela koja po cijeni i količini čine jednu porciju. Voz se služi u gangovima tako da svaki gang s roštilja direktno stiže na vaš tanjur. Ćevapi su prvi gang i oni su neutralni, pravi su pokazatelj što jedete jer su napravljeni od čiste junetine koja je zasoljena i premljevena. Svaki sljedeći gang je nešto začinjeniji od prethodnog pa je tako sljedeće jelo mala pljeskavica sa sirom, koju prati punjena vješalica te na kraju leskovački uštipci. Običan ili gurmanski ćevap, vaš je izbor, a cijene se kreću od 35 do 50 kuna po porciji istih. 

12376217_1662462500674224_5573720534274284774_n


Komentari