OČEKUJU LI SE GUŽVE U ZAGREBU ZBOG VLADINIH MJERA? Prometni stručnjak upozorava: ‘Za očekivati je da će se turisti skidati s autoceste’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX / Screenshot N1

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela novu mjeru kojom se fiksira cijena goriva na svim benzinskim pumpama, osim onima na autocesti.

Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna. Osnovni benzin eurosuper 95 stajat će 13,50 kuna po litri, a plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri. Uredba se primjenjuje od utorka i vrijedit će iduća d va tjedna.  Mjera se ne odnosi na premium goriva odnosno goriva s dodatnim aditivima, čija će se cijena i dalje formirati slobodno.

Što to znači za Zagreb zanimalo nas je s obzirom na to da postoji mogućnost da će se određeni broj putnika skidati s autoceste pred Zagrebom, točiti gorivo primjerice u Karlovcu ili Jastrebarskom, i napraviti velike gužve.

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže da je izvjesno da će se tako nešto dogoditi, ali i da je pitanje “kolikom broju putnika se isplati skidati s autoceste i gubiti sat vremena radi uštede od 10 eura”.

10 eura za izgubljenih sat vremena

“Ako jedan Poljak krene iz svoje države s punim tankom za očekivati je da će se negdje oko Zagreba skinuti s autoceste i otići u grad natočiti gorivo”, kaže Marušić, ali i napominje da je Vladina mjera već poznata u “zapadnom svijetu”.

Gužva na naplatnim postajama Lučko, Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

“To je mjera koja se koristi već desetljećima u Italiji, Austriji, Njemačkoj”, kaže Marušić i dodaje – “ne znamo još hoće li im se isplatiti skidati s autoceste i probijati po Zagrebu“.

“Smatram da bi moglo biti problema ovog ljeta u Zagrebu ali dok se ne proširi vijest i svijest o tome”, zaključuje Marušić.

Komentari