OBRAT S POMILOVANJEM UDBAŠA Zagrebački general i profesor s FER-a nakon bure reakcija povukao potpis!

Screenshot: Al Jazeera

Budući da po Ustavu ima mogućnost pomilovanja zatvorenika, sedmero generala u potpisalo je pismo u kojem traže Zorana Milanovića pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Podsjetimo, Perković i Mustač osuđeni su 2016. godine u Münchenu za pomaganje u ubojstvu 1983. hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Nakon te presude, u Hrvatskoj služe zatvorsku kaznu (Perković 30, a Mustač 40 godina).

Pismo koje je potpisalo sedmero generala, Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo te Krešimir Ćosić, javlja Dnevnik.hr, bio je povod odvjetniku Ante Nobilu za pripremanje molbe za pomilovanje. Predati će je ministarstvu pravosuđa, a od tamo će i molba i pismo generala otići na predsjednikov stol.

Generali su u pismu naveli kako su Perković i Mustač vrlo zaslužni za obranu Hrvatske u ratu, a njihovo trenutno izdržavanje kazne ocijenjuju posljedicom pogrešne odluke Vrhovnog suca zbog neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona oko kazni te prava na uvjetni otpust.

“Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom. Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, naveli su generali u pismu, prenosi Dnevnik.hr.

Ćosić povukao potpis

No, kako javlja Dnevnik Nove TV, pismo generala zadobilo je negativni odjek u javnosti, a general Krešimir Ćosić je u međuvremenu povukao svoj potpis.

Krešimir Ćosić, Foto: Hrvatski sabor

Ćosić, osim što je general, također je i elektroničar i političar, a rodio se u Zagrebu 23. listopada 1949. godine.

Na Zagrebačko sveučilištu je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) gdje je i danas redoviti profesor. Između ostalog član je i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, a na početku Domovinskog rata uključio se u obranu zemlje kao dragovoljac. Sudjelovao je u Bljesku i Oluji te stekao čin general-pukovnika Hrvatske vojske .


Komentari