Objavljen prvi znanstveni rad o zagrebačkom potresu! Dostupan je i 3D model tog kobnog ožujka

Prvi znanstveni rad o zagrebačkim potresima objavljen je na mrežnim stranicama znanstvenog časopisa Geosciences, javlja 24 sata.

Znanstvenom radu priložen je i 3D model te video animacija (time-lapse) potresnog slijeda u prvih 24 sata nakon glavnog potresa, a rad su izradili Snježana Markušić, Davor Stanko,Tvrtko Korbar,Nikola Belić, Davorin Penava te Branko Kordić redom stručnjaci s Prirodoslovno matematičkog fakulteta Zagreb, Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, Hrvatskog geološkog instituta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku.

U tekstu tako stoji kako su potresi nastali zbog aktivacije sustava rasjeda duž kojih je došlo do kretanja velikih blokova stijena u podzemlju sjeveroistočnog dijela grada Zagreba i planine Medvednice.

Sustav rasjeda je aktiviran pomakom na glavnom rasjedu koji je uzrokovao oslobađanje energije nakupljane u stijenama tijekom 100-godišnjeg naprezanja, kojeg u gornjim dijelovima zemljine kore uzrokuje kontinuirano kretanje dubokih litosfernih ploča.

U sklopu rada priložen je i 3D model te video animacija (time-lapse) potresnog slijeda u prvih 24 sata nakon glavnog potresa. To modeliranje osmišljeno je u okviru suradnje multidisciplinarnog tima seizmologa i geologa na projektu Hrvatske zaklade za znanost GEOSEKVA.

Navedeni model možete vidjeti ovdje!

Koliko stvarno znate o Zagrebačkoj katedrali? Provjerite kroz ovaj kviz i javite nam rezultate


Komentari