Novinar oštro prozvao HRT: ‘Dokad ćete šutjeti zbog dvostruke viktimizacije žrtava!?’

FOTO: Screenshot

“HRT mora platiti zadovoljštinu viktimizaciji žrtve!?”

U demokratskim društvima mediji se neformalno nazivaju „četvrtom silom“, jer oni imaju utjecaj na javno mnijenje, a društvo ih percipira kao nekoga ili nešto tko ima kontrolu nad vlašću jer iza njih bi po naravi stvari trebali stajati narod, pravda, etika i istina. S tog aspekta stavljajući medije u kontekst demokratskoga društva i pravne države, oni su u javnosti u percepciji kontrole trodiobne vlasti i na neki ih se način smatra korektorom, naravno ukoliko su slobodni i služe svojim građanima i narodu. Svojom ulogom u javnosti, ugrubo rečeno, trebaju predstavljati interese naroda, one koji su potrebni zastupanja, koji se suočavaju sa životnim teškoćama, u prvotnom redu veće skupine pa sve do pojedinca. Među takvim skupinama su hrvatski branitelji koji su utkali svoju žrtvu u temelje hrvatske samostalnosti i medijske slobode. Posebno ranjiva skupina su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, među njima udovice i djeca.

U taj kontekst valja staviti i najavljenu komediju „Ministarstvo ljubavi“ redatelja Pave Marinkovića koji se treba prikazati u četvrtak 11. siječnja 2018. godine u udarnom terminu (21 sat) na HRT2.

U prvom redu radi se o državnoj televiziji, ne festivalu ili lokalnome mediju na koji se pojedinci pozivaju kao na umjetničku slobodu.

Voditelji medija, posebno državnoga mora biti svjestan svoje odgovornosti, posebno kad su u pitanju ranjive i traumatizirane skupine koje nose ožiljke Domovinskoga rata. Na krvi poginulih, njihova je sloboda i odgovornost, pa se postavlja pitanje učinka prikazivanja određenih priloga poput filma „Ministarstvo ljubavi“! Oni koji odlučuju o prikazivanju filma moraju biti svjesni – je li to dvostruka viktimizacija žrtve?

Pozornim gledanjem filma uočljivo je da su ruglu izvrgnute isključivo udovice Domovinskoga rata. Kad se k tome još pridodaju kojekakva prijašnja istraživanja koja su nekoć provođena iz pojedinih ministarstva, posebno o njihovu intimnom životu – onda je Država (jer se radi o državnoj televiziji) prevršila svaku mjeru! Država!? Ne može se tu vaditi nitko i rušiti odgovornost ili se pozivati na umjetničke i medijske slobode, pa čak niti na znanstveno istraživačke – ukoliko osoba ne pristaje!

Medijski etičari, pučki pravobranitelji, udruge koje se bave antidiskriminacijom, ministarstva, vodstvo HRT-a šute kad je u pitanju žrtva Domovinskoga rata. Dokle? To je izravno kršenje ljudskih prava i getoiziranje te izrugivanje žrtve i ponovna viktimizacija žrtve!

Sloboda i odgovornost su usko povezani, a temelji države izrugivanjem žrtve moralno su poljuljani. Brojna istraživanja pokazuju da je medijska etika – dno dna – posebice kad je u pitanju selektivni pristup prema žrtvi Domovinskoga rata. Koliko je samo branitelja poslije nepromišljenih i neodgovornih novinarskih priloga počinilo suicid? O tome se šuti!

Ako je medij zrcalo društva, gdje je moralna obveza profesora medijske etike, čemu služe društva za ravnopravnost spolova, kome služi državna televizija, antidiskriminacijski zakoni, udruge…?

Ukoliko država ne intervenira (institucije u državnom vlasništvu poput HRT-a, pučke pravobraniteljice, resornih ministarstava) po naputku Agencije EU za temeljna prava, svaka žrtva ima pravo tražiti zadovoljštinu za ponovnu viktimizaciju. Nakon vrijeđajućega priloga, svatko koga to emocionalno i psihički pogodi kao žrtvu dužan je potražiti pomoć stručnjaka, psihologa ili psihijatra i na temelju tih dokumenata potražiti tužbama zadovoljštinu na višoj razini, koju nažalost ne prepoznaje samostalna Republika Hrvatska kroz svoje institucije! Ljudsko dostojanstvo, posebno dostojanstvo žrtve na čijim temeljima je izgrađena država, iznad je nakaradnih zakona i medijskih sloboda.

Agencija EU za temeljna prava stavlja naglasak na zaštitu žrtve što će morati i Hrvatska u sljedećem periodu provoditi. Medijska i umjetnička sloboda moraju se ponekad i platiti, nažalost i time se odgoja za odgovornost i ljudsko dostojanstvo, posebno za odgovornost žrtve utkane u temelje države


Komentari