Nevjerojatno! Zagrepčani, platit ćete kazne ako vaš biootpad bude smrdio!

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ako se u vašim kantama nađe otpad koji nije propisan, mogli biste biti kažnjeni kaznom do 3000 kuna, piše Index pozivajući se na najave koje se čuju posljednjih dana. Na stranicama zagrebačke Čistoće opisano je što u kantama za biootpad smije biti, a što ne, o čemu smo pisali ranije.

Podsjetimo, u ponedjeljak je počela podjela smeđih spremnika za biootpad, a prvi su ih dobili u Podsljemenu, Brezovici i Maksimiru. U nekoliko mjeseci imat će ih sva kućanstva u Zagrebu.

Za stanovnike stambenih zgrada koji koriste zajedničke spremnike, na kućne adrese dostavljat će se biorazgradive vrećice od 30 litara, u koje će se tijekom tjedna prikupljati biootpad. Za sada je za svako kućanstvo predviđeno 26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle po 4 vrećice za jedan mjesec, odnosno jedna za svaki tjedan.

Ako taj broj vrećica ne bude dovoljan, građani se mole da prije odlaganja u smeđe spremnike svoj biootpad stave u biorazgradive ili papirnate vrećice ili da ga umotaju u papir.

Međutim, građani će se novčano kažnjavati i ako se smrad bude širio iz vrećica i to iznosima od 5000 kuna.

Građanima koji imaju mogućnost, iz Čistoće poručuju da otpad iskoriste za proizvodnju vlastitog komposta.

Uvođenje novih spremnika i odvajanje biootpada jedan je od koraka koji bi Hrvatskoj trebali omogućiti da do 2020. godine reciklira 50 posto otpada, kako od nje zahtijeva Europska unija.


Komentari