Na Kvatrić stiže revolucija: ‘Na struji ćemo zaraditi više od tristo tisuća kuna!’

Tržnica Kvatrić - Zagreb from above

Projektanti iz ureda Atar su tržnicu Kvatrić zamislili natkrivenu i na kat, ovo što je najzanimljvije je to što će moći sama sebi biti izvor energije. Ove će se godine za realizaciju ideje pribaviti sva potrebna dokumentacija i dozvole, a tijekom iduće, 2020. godine, u tvržnicu na Kvatriću će se uložiti 13 milijuna kuna čime će se ona u potpunosti preurediti.

”Ključno nam je bilo da tržnicu stavimo pod krov, a onda i da se osiguraju sadržaji koji će kupce vratiti na plac. Govori se uvijek kako Zagrepčani u posljednje vrijeme radije u kupovinu odlaze u šoping-centre, a to i nije čudno uzme li se u obzir da u tržnice ništa značajnije nije uloženo već 25-30 godina”, za Večenji list kaže Stanko Gačić, direktor Tržnica Zagreb.

U prizemlju tržnice svoje će mjesto rezervirano imati kumice koje i sad prodaju na lokaciji, dok će na prvom katu biti smještena galerija. Na njoj će biti manji zatvoreni lokali i terase, a kako će galerija biti obodna, prvi će kat imati svojevrsnu “rupu” u sredini, a iz restorana i kafića a moći će se promatrati vreva središnjeg prodajnog prostora tržnice.

”Razmišljali smo na način da ljudima na tržnici bude dostupno za jesti upravo ono što se ondje može i kupiti. Stoga lokali na galeriji. Svatko će sigurno radije, primjerice, na domaći gablec na plac nego u pekarnicu”, objašnjava direktor Tržnica Zagreb.

Iako tržnica na Kvatriću nije jedina koja se obnavlja u gradu Zagrebu, svakako će se jako isticati budući da jedina dobiva solarne ploče koje će se moći pronaći na krovu novoobnovljene tržnice.

”Procjena je da ćemo na struji zaraditi više od tristo tisuća kuna godišnje”, objašnjava Stanko Gačić, čija će obnovljena tržnica imati krov veći od 66 kvadrata, što je minimalno za postavljanje solarnih panela. Hrvatska energetska regulatorna agencija će se baviti otkupom proizvedene struje.


Komentari