Misteriozne lubanje i djevojka koja noću opsjeda kulu: Ovo zagrebačko groblje za siromahe već stoljećima ledi krv u žilama!

foto tomislav serdar -zag-

Groblje “Kraj kestena” nekada je bilo najveće groblje na Gradecu. Danas, ovo groblje intrigira znatiželjke jezivim pričama isprepletenim oko njegovih obraslih spomenika. Danas poznatije kao Jurjevsko groblje, bilo je mjesto za pokop siromaha, a drvena kapelica posvećena sv. Jurju spominje se od davne 1377. godine. Nova, zidana kapelica sagrađena je 1729.godine zbog čestih udara groma koji su uništavali drvenu kapelicu.

I NAKON OBNOVE PRIVLAČI PAŽNJU: ‘Ukleta’ vila Auer sagrađena je na groblju, iz nje su čuli sablasni smijeh i zveket lanaca

Groblje je u više navrata prošireno zbog nedostatka mjesta za pokop, a zatvoreno je 1876. kada su počeli ukopi na Mirogoju, nekadašnjem imanju Ljudevita Gaja. Zanimljivo je da su na Jurjevskom groblju, groblju za siromašne, pokapani i znameniti Iliri, a među njima i Gaj koji je kasnije preseljen u Arkadu hrvatskih preporoditelja na Mirogoju.

(FOTO) Sablasni sanatorij: Duh zagrebačke ljepotice privlači lovce na duhove u ‘ukletu’ bolnicu na Medvednici

Neki stari grobovi ostali su do danas, golicajući maštu potpirenu jezom- većina njih označena je lubanjom i prekriženim kostima. Upravo ti znakovi, poticaj su za razne priče koje kruže o ovom groblju i njegovim vječnim počivateljima koji noću obilaze ulice Gornjeg grada. Jedna od takvih je i priča o djevojci u bijeloj haljini koja je navodno viđena u kuli uzidanoj u palaču, na adresi Demetrova 7.

U ovom Zagrebačkom kvartu nestalo je četrdesetak ljudi: Misterij nikada nije razriješen…

A sa starog, uzvišenog groblja, čije zapuštene grobnice skrivaju dobro čuvane tajne, možemo vidjeti i siluete davno umrlih vojnika čija tijela još uvijek leže ispod parka Grič. Istog onog parka u kojem se Zagrepčani i danas rado okupljaju, tijekom toplih večeri. Kada se idući put tamo nađete, pažljivo osluhnite… Možda otkrijete nešto novo.

OMILJENO OKUPLJALIŠTE MLADIH KRIJE MRAČNU TAJNU ZAGREBA: Nisu ni slutjeli po čemu gaze!


Komentari