‘MISLIM DA ĆE TOMAŠEVIĆ IZGUBITI GLASAČE’ Marijana Mikulić oštro o ‘ukidanju mjera preko noći’, predložila drugi način pomoći obiteljima

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na službenim stranicama Grada Zagreba osvanuo je ovog vikenda novi nacrt prijedloga Odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. U njemu piše kako će novčana pomoć iznositi 2500 kuna za svako dijete. Isplaćivat će se u dva jednaka obroka, tijekom godine dan. Velika je to razlika naspram one koja je trenutno na snazi, u kojoj se za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva dobivalo 1800 kuna, za drugo 3600, a za treće i svako daljnje dijete – 54.000 kuna, koje su se isplaćivale tijekom šest godina, po 9 000 kuna godišnje.

Ova mjera uslijedila je nedugo nakon što je ukinuta mjera roditelj – odgojitelj, zbog koje je znatan broj Zagrepčana završio na Zavodu za zapošljavanje. Što misli o novim mjerama i načinu politike Grada Zagreba, upitali smo glumicu Marijanu Mikulić, majku trojice sinova; 12-godišnjeg Andrije, osmogodišnjeg Ivana i trogodišnjeg Jakova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

Glumica rodom ih BiH, ali s dugogodišnjem zagrebačkom adresom, nije oduševljena novostima. ‘Nisam za ukidanje mjera preko noći, trebao je postojati barem neki prijelazni period, mislim da će gradonačelnik Tomašević ovakvim pristupom izgubiti velik broj glasača’, ispričala je 39-godišnjakinja za Zagreb.info. i dodala kako ona i suprug nisu išli za mjerama i potporama u stvaranju obitelji, ali ima onih koji jesu i onih kojima su te mjere od velike važnosti.

‘Postoje drugi načini s kojima se obiteljima s jednim ili više djece može pomoći u budžetu. Jedan od njih su besplatni udžbenici, koje školarci već imaju u Zagrebu. Besplatan prijevoz bi jako puno značio, isto kao i omogućeno mjesto svoj djeci u vrtiću, ne samo socijalno ugroženima. Apsolutno se slažem da su socijalno ugroženi prioritet i da je njima nužno mjesto u vrtiću, ali i nama koji pune taj proračun je to vrlo bitna stavka. Ne može si puno ljudi priuštiti tetu čuvalicu i za nju odvajati najmanje 4000 kune mjesečno. Besplatne vanškolske aktivnosti su definitivno isto jedna od mjera koju bi svi pozdravili’, dodala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic)

‘Znam osobno nekoliko obitelji koji su zbog doslovno preko noći ukidanja odluke statusa roditelj – odgojitelj izravno ugroženi. Majke su prisiljene potražiti posao, nitko ih ne pita kako će organizirati čuvanje djece, a mnogi u budžetu nemaju sredstava za tete čuvalice’, zaključila je glumica.


Komentari